Omul face doar ceea ce i se permite
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 iunie 2017, 13:40 / actualizat: 9 octombrie 2017, 10:01
Am furat şi am devastat pentru că am putut.
(Replica unui tânăr chestionat de reporterii BBC după un soi de răscoală golănească petrecută acum câţiva ani în mai multe oraşe britanice).
Într-adevăr, el şi cei de teapa lui au putut, fiindcă Poliţia n-a intervenit. Dacă intervenea în forţă, după metoda binecunoscută, „corecţii politic” ar fi urlat din rărunchi că nişte bieţi tineri, dintre care foarte mulţi cu pielea închisă la culoare, sunt molestaţi de bestiile în uniformă pentru simplul motiv că fură şi distrug proprietăţile altora. Ca atare, Poliţia n-a intervenit pe loc, în schimb i-a filmat pe golani şi, câteva săptămâni mai târziu, instanţe speciale dictau luni de puşcărie cu maximă celeritate.
Răul, însă, fusese comis. Tinerii au simţit gustul infracţiunii nepedepsite instantaneu. Exact aşa cum câinele cel cuminte simte gustul sângelui şi, mai apoi, îl va căuta cu obstinaţie.
De fapt, societatea civilizată se bazează pe doi piloni: educaţia – care te învaţă cum şi ce să faci pentru a fi acceptat de semeni, plus reprimarea – care-ţi reaminteşte că nu eşti decât unul din mulţime. Nu se poate altfel. Dacă le-am acorda tuturor membrilor unei colectivităţi drepturi extinse şi necondiţionate de îndeplinirea obligaţiilor cetăţenesti, ordinea şi liniştea socială s-ar destrăma, rezultând un haos care, la rândul lui, conduce la război. Civil sau clasic.
De aceea se spune că Omul face doar ceea ce i se permite.
Dacă i se permit mai mult lucruri frumoase, pe acelea le va înfăptui. Dacă i se permite să-şi exploreze răutatea cu care se naşte, societatea va fi grav afectată.
De aici încolo, problema se bifurcă. Cine trebuie să predomine, individul sau societatea?
Dacă predomină individul, cum să evităm degenerarea socială? Dacă predomină societatea, cum să evităm depersonalizarea?
Unele ţări au avut soluţii funcţionale pentru aceste dileme. Au avut…Altele au stopat de mult căutarea soluţiilor.
Răstimp, Omul face cam ce vrea muşchiul său. Până la un punct. Cel în care loveşte în interesele unui Grup de oameni, mic şi discret. De acolo încolo, orice devine posibil. Orice rău.
Dan Horea