Râul Someș, contaminat cu E-coli
Deversări reziduale periculoase în râul Someş, în zona comunei sătmărene Vetiş, din județul Satu Mare au fost identificate de experţi ai Greenpeace în urma unor investigaţii efectuate la începutul lunii iunie a.c.
Articol editat de , 15 iunie 2017, 09:29 / actualizat: 15 iunie 2017, 11:36
În comunicatul de presă emis de Greenpeace, se arată că investigaţiile au fost efectuate de o echipă de experţi din Ungaria, România şi Slovacia, care a stabilit că reziduurile sunt deversate în Someş printr-o conductă aflată în apropierea Fabricii Unicarm din Vetiş. Specialiştii au prelevat probe de apă de la 200 de metri în amonte și aval de această conductă, precum și de la 4-5 kilometri în aval, de-a lungul părții ungurești a Someșului. Rezultatele analizelor efectuate au confirmat că apele reziduale netratate sunt contaminate cu resturi animale și materii fecale, și prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică și bacteriologică. Gradul de contaminare cu bacteria infecțioasă E-coli depășește de câteva ori valorile admise, prin urmare materiile deversate în râu ar trebui să fie considerate deșeuri periculoase, cu risc de contagiune.
Organizația de mediu a informat autoritățile maghiare și române despre rezultatele analizelor și se așteaptă ca instituțiile oficiale să ia măsuri imediate și să oprească poluarea Someșului. Totodată, se aşteaptă răspunsul Gărzii de Mediu Satu Mare, la sesizarea trimisă, în care se arată că rezultatele analizelor indică un grad mare de contaminare a râului Someş de către operatorul economic.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.