Somnul şi tainele sale nebănuite
O treime din viață o petrecem dormind. De ce dormim?
Articol editat de cristina.rusu, 16 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 17 iunie 2017, 12:33
Până în prezent, nimeni nu poate răspunde pe deplin la această întrebare, însă somnul are beneficiile sale clare.
Somnul bun ne face mai productivi, ne îmbunătățește memoria, ne ajută să luptăm împotriva unor afecţiuni cum ar fi obezitate, diabet zaharat, boli de inimă.
Somnul, învățarea și memoria sunt fenomene complexe, care nu sunt pe deplin înțelese. O persoană privată de somn nu-şi poate concentra atenția mult și, prin urmare, nu poate învăța în mod eficient.
Somnul în sine are rolul de a consolida memoria, ceea ce este important pentru a stoca informații noi. Deşi oamenii de stiinta au înţeles de mult timp că memoria se bazează pe relații care sunt construite între neuronii din creier, până în prezent nu a fost clară modalitatea în care somnul ajută consolidarea informațiilor.
O ipoteză recentă susține că somnul elimină proteinele potențial toxice care se acumulează în creier în timpul zilei. Studii recente au constatat că somnul insuficient crește riscul de boli cardiovasculare şi diabet, dar şi de alte boli degenerative ale sistemului nervos.
Omul este singurul mamifer care amână în mod deliberat să doarmă. Experții susţin că poziţia corpului și a capului în timpul somnului afectează nu numai calitatea acestuia, dar şi sănătatea noastră ca un întreg. Cel mai bine este să dormim cu capul poziţionat spre est.
Nou-născuţii au nevoie de mult somn – între 14 şi 17 ore pe zi.
Adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore, iar după 65 de ani, „doza” necesară de somn este cuprinsă între 7 și 8 ore pe zi.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.