Cum trebuie să ne spălăm pe mâini?
Temperatura apei şi tipul de săpun utilizat nu au nicio importanţă atunci când ne spălăm pe mâini.
Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2017, 06:00
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rutgers din SUA au constatat că majoritatea oamenilor nu îşi spală mâinile în mod corespunzător.
Participanţii la un experiment şi-au murdărit mâinile cu bacterii inofensive, apoi s-au spălat pe mâini în apă la temperaturi de 38, 25 și 15 C.
Cercetătorii au estimat că 15 C este cea mai scăzută temperatură a apei la care oamenii se simt confortabil.
Autoritatea americană pentru controlul produselor alimentare impune ca în unitățile în care se prepară mâncare, temperatura apei să fie de cel puțin 100 de grade Fahrenheit (38 de grade Celsius).
Studiile anterioare au constatat că cei mai mulți oameni au fost învățați să se spele pe mâini cu apă fierbinte.
În general, oamenii asociază apa caldă cu mâinile curate. Cu toate acestea, studiul a constatat că acest lucru nu are sens, deoarece temperatura apei nu are niciun efect. Și acesta nu este singurul studiu cu un rezultat similar.
În ultimii ani, s-a constatat că săpunurile antibacteriene nu curăță mai bine decât cele obișnuite.
Dimpotrivă, folosite pe termen lung, ele pot provoca o rezistență la bacterii patogene. Se pare că singurul element care are vreo influenţă este durata spălării.
Cercetătorii au decis să acorde atenție duratei de timp în care voluntarii îşi freacă mâinile cu săpun – 5, 10, 20 și 40 de secunde, fără a include clătirea. Ei au constatat că cinci secunde nu sunt suficiente.
Este nevoie de 10 – 20 de secunde de săpunit pentru a ne spăla corect mâinile.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.