Mâncare sănătoasă contra fast food
Deranjat că mâncarea fast food și cea gătită în centrele comerciale sub mărci cunoscute la nivel mondial a ajuns să fie prefarată și căutată intens, în pofida avertismentelor privind obezitatea, un tânar licean din județul Sălaj a pornit o campanie de promovare a produselor românești, făcute din ingrediente locale.
![ceaun ceaun](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2017/06/ceaun-e1497778375588.jpg)
Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2017, 12:33
Andrei este inițiatorul proiectului, un tânar care gătește de la 5 ani și participă la demonstrații culinare locale și naționale.
Adrian Lungu: Salut Andrei ne întâlnim la un concurs inedit de gătit mâncare romană, ce vei găti azi?
Andrei Berta: Rață la ceaun cu sfeclă roșie. Urmează să pregătim ingredientele, le pregătim pe toate ca să putem începe gătitul raței iar apoi le vom lăsa să fiarbă…
A.L: Mărturisesc că am văzut pe masă într-o farfurie de lut, ceva ce seamănă cu prunele, dar este sfeclă…
Tânărul licean Andrei Berta din orașul Șimleul Silvaniei, încearcă de ani buni să-și convingă prietenii de vârsta sa, că există și altă mâncare în afară de cea vândută în centre comerciale și produse de firme considerate la modă în domeniul alimentar.
Andrei participă la festivaluri, demonstrații și târguri culinare sau se duce în școli unde gătește și le explică adolescenților ce înseamnă de fapt mâncarea sănătoasă.
A.B: Din păcate mâncarea fast food ia amploare în rândul tinerilor e tot mai cool, e tot mai mâncată și din păcate prețurile mici pe care le are o favorizează, dar eu vreau să spun că mâncarea tradițională românească e simplă, se gătește ușor, nu are procese foarte lungi de gătire și este pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă.
A.L: Suntem în mijlocul unei grădini, văd aici fasole, mazăre, ceapă verde, usturoi verde, morcovi, salată verde; de ce nu sunt aceste produse atât de atractive pentru tineri cum sunt sendviciurile cu tot felul de ingrediente?
A.B: Cred că tinerilor nu le place să gătească, cred că de aia nu le place să mănânce sănătos, părinții sunt tot mai ocupați…
A.L: Știu că tu te tot duci prin licee, te întâlnești cu colegi de-ai tăi, încerci să le explici ce înseamnă mâncarea sănătoasă, cum o putem obține?
A.B: O putem obține doar gătind-o, noi nu ne putem bucura că mai avem piețe care ne oferă materie primă pentru mâncare, cred că e o alternativă ușoară să o cumpărăm gata făcută, dar trebuie să ai o pasiune și o dragoste de a o găti. Eu sunt mândru când mănânc din mâncarea mea și o mănânc cu o poftă pe care nu o pot descrie și cred că toți ar avea aceiași poftă când și-ar găti propria mâncare.
Gătesc de la 5 ani… înainte de a ajunge la aragaz!
Andrei crede că lupta cu mâncarea industrializată poate fi câștigată ușor iar secretul stă în echilibru și în educație.
Adrian Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.