Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncare sănătoasă contra fast food

Deranjat că mâncarea fast food și cea gătită în centrele comerciale sub mărci cunoscute la nivel mondial a ajuns să fie prefarată și căutată intens, în pofida avertismentelor privind obezitatea, un tânar licean din județul Sălaj a pornit o campanie de promovare a produselor românești, făcute din ingrediente locale.

ceaun
Foto: Mâncare sănătoasă contra fast food

Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2017, 12:33

Andrei este inițiatorul proiectului, un tânar care gătește de la 5 ani și participă la demonstrații culinare locale și naționale.

Adrian Lungu: Salut Andrei ne întâlnim la un concurs inedit de gătit mâncare romană, ce vei găti azi?

Andrei Berta: Rață la ceaun cu sfeclă roșie. Urmează să pregătim ingredientele, le pregătim pe toate ca să putem începe gătitul raței iar apoi le vom lăsa să fiarbă…

A.L: Mărturisesc că am văzut pe masă într-o farfurie de lut, ceva ce seamănă cu prunele, dar este sfeclă…

Tânărul licean Andrei Berta din orașul Șimleul Silvaniei, încearcă de ani buni să-și convingă prietenii de vârsta sa, că există și altă mâncare în afară de cea vândută în centre comerciale și produse de firme considerate la modă în domeniul alimentar.

Andrei participă la festivaluri, demonstrații și târguri culinare sau se duce în școli unde gătește și le explică adolescenților ce înseamnă de fapt mâncarea sănătoasă.

A.B: Din păcate mâncarea fast food ia amploare în rândul tinerilor e tot mai cool, e tot mai mâncată și din păcate prețurile mici pe care le are o favorizează, dar eu vreau să spun că mâncarea tradițională românească e simplă, se gătește ușor, nu are procese foarte lungi de gătire și este pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă.

A.L: Suntem în mijlocul unei grădini, văd aici fasole, mazăre, ceapă verde, usturoi verde, morcovi, salată verde; de ce nu sunt aceste produse atât de atractive pentru tineri cum sunt sendviciurile cu tot felul de ingrediente?

A.B: Cred că tinerilor nu le place să gătească, cred că de aia nu le place să mănânce sănătos, părinții sunt tot mai ocupați… 

A.L: Știu că tu te tot duci prin licee, te întâlnești cu colegi de-ai tăi, încerci să le explici ce înseamnă mâncarea sănătoasă, cum o putem obține?

A.B: O putem obține doar gătind-o, noi nu ne putem bucura că mai avem piețe care ne oferă materie primă pentru mâncare, cred că e o alternativă ușoară să o cumpărăm gata făcută, dar trebuie să ai o pasiune și o dragoste de a o găti. Eu sunt mândru când mănânc din mâncarea mea și o mănânc cu o poftă pe care nu o pot descrie și cred că toți ar avea aceiași poftă când și-ar găti propria mâncare.

Gătesc de la 5 ani… înainte de a ajunge la aragaz!

Andrei crede că lupta cu mâncarea industrializată poate fi câștigată ușor iar secretul stă în echilibru și în educație.

 

Adrian Lungu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

   

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor