Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncare sănătoasă contra fast food

Deranjat că mâncarea fast food și cea gătită în centrele comerciale sub mărci cunoscute la nivel mondial a ajuns să fie prefarată și căutată intens, în pofida avertismentelor privind obezitatea, un tânar licean din județul Sălaj a pornit o campanie de promovare a produselor românești, făcute din ingrediente locale.

ceaun
Foto: Mâncare sănătoasă contra fast food

Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2017, 12:33

Andrei este inițiatorul proiectului, un tânar care gătește de la 5 ani și participă la demonstrații culinare locale și naționale.

Adrian Lungu: Salut Andrei ne întâlnim la un concurs inedit de gătit mâncare romană, ce vei găti azi?

Andrei Berta: Rață la ceaun cu sfeclă roșie. Urmează să pregătim ingredientele, le pregătim pe toate ca să putem începe gătitul raței iar apoi le vom lăsa să fiarbă…

A.L: Mărturisesc că am văzut pe masă într-o farfurie de lut, ceva ce seamănă cu prunele, dar este sfeclă…

Tânărul licean Andrei Berta din orașul Șimleul Silvaniei, încearcă de ani buni să-și convingă prietenii de vârsta sa, că există și altă mâncare în afară de cea vândută în centre comerciale și produse de firme considerate la modă în domeniul alimentar.

Andrei participă la festivaluri, demonstrații și târguri culinare sau se duce în școli unde gătește și le explică adolescenților ce înseamnă de fapt mâncarea sănătoasă.

A.B: Din păcate mâncarea fast food ia amploare în rândul tinerilor e tot mai cool, e tot mai mâncată și din păcate prețurile mici pe care le are o favorizează, dar eu vreau să spun că mâncarea tradițională românească e simplă, se gătește ușor, nu are procese foarte lungi de gătire și este pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă.

A.L: Suntem în mijlocul unei grădini, văd aici fasole, mazăre, ceapă verde, usturoi verde, morcovi, salată verde; de ce nu sunt aceste produse atât de atractive pentru tineri cum sunt sendviciurile cu tot felul de ingrediente?

A.B: Cred că tinerilor nu le place să gătească, cred că de aia nu le place să mănânce sănătos, părinții sunt tot mai ocupați… 

A.L: Știu că tu te tot duci prin licee, te întâlnești cu colegi de-ai tăi, încerci să le explici ce înseamnă mâncarea sănătoasă, cum o putem obține?

A.B: O putem obține doar gătind-o, noi nu ne putem bucura că mai avem piețe care ne oferă materie primă pentru mâncare, cred că e o alternativă ușoară să o cumpărăm gata făcută, dar trebuie să ai o pasiune și o dragoste de a o găti. Eu sunt mândru când mănânc din mâncarea mea și o mănânc cu o poftă pe care nu o pot descrie și cred că toți ar avea aceiași poftă când și-ar găti propria mâncare.

Gătesc de la 5 ani… înainte de a ajunge la aragaz!

Andrei crede că lupta cu mâncarea industrializată poate fi câștigată ușor iar secretul stă în echilibru și în educație.

 

Adrian Lungu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

   

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA