Efectele uimitoare ale sparanghelului pentru sănătate
Are gust fantastic şi efecte uimitoare pentru sănătate. Aşa poate fi descris pe scurt sparanghelul – o plantă mai puţin consumată la noi în ţară, dar adorată de cunoscători.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iunie 2017, 06:00
Însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot anul. Astfel, leguma a căpătat titlul de hrană a regilor şi poate fi de trei culori, alb, violet şi verde.
Sparanghelul alb este considerat delicatesă. Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen şi 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia. Are doar 40 de calorii, 0 colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire.
Potrivit specialiştilor americani, este leguma numărul unu în procesele de detoxifiere. Sparanghelul este eficient pentru calmarea crampelor menstruale, pentru tractul gastrointestinal şi colon. Iar datorită agenţilor antioxidanţi, previne efectele îmbătrânirii şi are calităţi antifungice şi antivirale.
Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces. Asparagina, un compus din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului. Toate acestea, bineînţeles, dacă leguma a fost crescută şi întreţinută corect, dar şi dacă este gătit corespunzător. În caz contrar îşi pierde din proprietăţi. Consumul sparanghelului este interzis celor care suferă de cistită şi reumatism.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.