Ascultă Radio România Cluj Live

Efectele uimitoare ale sparanghelului pentru sănătate

Are gust fantastic şi efecte uimitoare pentru sănătate. Aşa poate fi descris pe scurt sparanghelul – o plantă mai puţin consumată la noi în ţară, dar adorată de cunoscători.

Efectele uimitoare ale sparanghelului pentru sănătate

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iunie 2017, 06:00

Însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot anul. Astfel, leguma a căpătat titlul de hrană a regilor şi poate fi de trei culori, alb, violet şi verde.

Sparanghelul alb este considerat delicatesă. Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen şi 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia. Are doar 40 de calorii, 0 colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire.

Potrivit specialiştilor americani, este leguma numărul unu în procesele de detoxifiere. Sparanghelul este eficient pentru calmarea crampelor menstruale, pentru tractul gastrointestinal şi colon. Iar datorită agenţilor antioxidanţi, previne efectele îmbătrânirii şi are calităţi antifungice şi antivirale.

Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces. Asparagina, un compus din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului. Toate acestea, bineînţeles, dacă leguma a fost crescută şi întreţinută corect, dar şi dacă este gătit corespunzător. În caz contrar îşi pierde din proprietăţi. Consumul sparanghelului este interzis celor care suferă de cistită şi reumatism.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate