Cheia unei forme maxime pe timpul verii
Alimentele suculente şi uşoare sunt cheia unei condiţii bune a organismului pe timpul verii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 22 iunie 2017, 9:17
Potrivit nutriţioniştilor, pe timp de caniculă este recomandată evitarea prăjelilor şi grăsimilor, înlocuite cu cinci mese pe zi, însă în cantităţi mici.
Regula principală – consumul a 2-2,5 litri de apă, suc, ceai, cafea, lapte, băuturi lactate.
Proteinele trebuie luate din pește, fructe de mare, carne de pui, gătite la aburi sau la cuptor, nu prăjite. Aportul de grăsimi saturate – carne roşie, brânzeturi nedegresate, unt – trebuie redus la maximum.
Alimentele bogate în antioxidanţi consolidează sistemul imunitar.
Ceaiul verde, varza, ceapa, broccoli ne fac rezistenţi la virușii de vară și la infecții, încetinesc procesul de îmbătrânire. În fiecare zi, este indicat consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume, o sursă naturală de vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Pepenele verde este un mic dejun ideal. Cu excepția faptului că acesta conține o cantitate mare de apă, este bogat în vitaminele A, C, potasiu, calciu, fier, beta-caroten și fibre. Acesta conține doar 80 de calorii la 100 de grame, fără grăsimi și colesterol. Produsele lactate sunt extrem de utile pentru confortul digestiv în acest sezon cald.
Supa rece de castraveţi, cunoscută în Bulgaria sub denumirea de „tarator” este ideală pe timp de caniculă, deoarece răcoreşte şi are grijă de microflora intestinală. Ingredientele acestui deliciu rece sunt castravetele, mărarul, usturoiul şi iaurtul. 90% din conținutul de castravete este apă, însă această legumă este valoroasă pentru fibrele pe care le oferă, 13% din cantitatea necesară pe zi.
Mărarul are un conținut ridicat de vitamina C, B1, B2, E, PP, P, caroten (provitamina A) și săruri minerale de potasiu, calciu, fosfor și fier și acid folic (vitamina B9).
Usturoiul este excelent pentru a furniza mangan – 23% din necesarul zilnic, enzime esențiale și antioxidanți.
Lactatele ajută la formarea sănătoasă a oaselor și a țesutului conjunctiv, metabolismul osos, absorbţia calciului şi buna funcţionare a glandei tiroide. Usturoiul conține 17% din doza zilnică de vitamina B6, 15% din vitamina C, calciu, fosfor și seleniu.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.