Radu Gyr, subiect de controversă între Primărie și cetățenii Clujului
Primarul Emil Boc a hotărât să retragă de pe ordinea de zi a şedinței Consiliului Local proiectul de hotărâre care viza schimbarea numelui străzii Radu Gyr.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 iunie 2017, 15:04 / actualizat: 23 iunie 2017, 16:27
Decizia s-a bazat pe mai multe solicitări venite din partea a peste 6000 de cetăţeni care au cerut păstrarea numelui străzii.
Printre semnatarii unor petiţii se află directorul Institutului pentru Studierea Victimelor Comunismului, Radu Preda si realizatoarea documentarlului tv Memorialul durerii, Lucia Hossu Longin. Ei consideră că Radu Gyr, deşi a fost un poet cu viziuni legionare, nu poate fi inclus printre persoanele care s-au remarcat prin asuprirea evreilor.
Primarul Emil Boc a anunţat că va demara o serie de dezbateri la care va invita reprezentanţi ai societăţii civile şi membri ai unor instituţii publice care au legatură cu acest caz, dezbateri în urma cărora se va lua o decizie privind schimbarea numelui străzii Radu Gyr.
Municipalitatea iniţiase schimbarea numelui străzii în urma unei adrese primite de la Ministerul Administraţiei Publice care a fost iniţial sesizat de Institutul Elie Wiesel.
La şedința de joi, 22 iunie, au fost prezente peste 50 de persoane care doreau să îşi arate astfel susţinerea pentru păstrarea numelui străzii Radu Gyr.
Radu Gyr a fost poet, dramaturg, eseist şi gazetar român. condamnat la moarte pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane, considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.