Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Recomandările librarului

Ca de obicei, în weekend ne facem timp și pentru o carte bună. Valentin Derevlean ne-a ajutat în această săptămână cu lista de lecturi care merită atenția noastră.

Ce mai citim: Recomandările librarului

Articol editat de cristina.rusu, 24 iunie 2017, 06:00

Ficțiune

Roberto Bolaño , Literatură nazistă în America (Ed.Univers). O carte ce se poate defini ca roman, dar și ca proză scurtă, o serie de portrete ficționale ale unor foști lideri naziști, scriitori sau fani naziști. Volumul are toate atributele literaturii lui Bolaño: melancolie, durere, tristețe, foarte multă violență și un pic de nebunie. O carte care îi va încânta pe cei cărora le place scriitorul chilian.

Murasaki Shikibu, Povestea lui Genji (Ed.Polirom). Una dintre acele cărți pe care orice cititor ar trebui să o aibă în bibliotecă, inclusă în topurile de genul ”Cărți de citit într-o viață”. Este pentru prima dată când se traduce în românește acest volum considerat o capodoperă a literaturii universale, mare ca valoare, dar și ca format sau preț. Poate fi comparat cu un roman de aventuri și spune povestea unei doamne de onoare de la curtea Imperiului Japonez, pe la anul 1100.

Lecturi pentru vacanța de vară: Paula Hawkins, În ape adânci – recomandare absolută pentru cei care citesc thrillere de bună calitate- și Răzbunarea ancilară, de Ann Leckie, un SF recompenat cu multe premii, care ne poartă într-un imperiu inventat unde nu mai există gen, personajele nu știu nici măcar ele dacă sunt bărbați sau femei.

Literatură română

Radu Vancu, Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015. Autorul este un poet foarte bun și traducător, iar jurnalul său surprinde atât realitatea politică și socială, cât și actuala generație de scriitori.

Diana Adamek, Adio, Margot. Autoarea este profesor la Facultatea de Litere din Cluj și revine pe scena literară cu un nou roman ce e situat la limita dintre realismul magic și fantasy, dar și roman istoric.

Valentin Derevlean se ”încăpățânează” să recomande poezie, de această dată Cosmina Moroșan, o tânără poetă din Cluj care a scris cel de-al doilea volum al său, Beatitudine. O carte dificilă, dar care sigur va fi pe placul pasionaților de poezie, ne asigură el.

Literatură pentru copii

La acest capitol sunt foarte multe noutăți și a fost greu de ales dintre multe titluri minunate recent scoase de sub tipar, spune Valentin, care mărturisește că îi plac mult cărțile pentru copii.

Irina Dobrescu, Lupul jucător de poker. Autoarea este ilustratoare, iar acest volum în care semnează și textul a câștigat Premiul Arthur. Este printre cele mai frumoase cărți apărute anul acesta, recomandarea absolută pentru cei mici.

S-a tradus în română primul volum din Asterix, vor apărea și următoarele. Chiar dacă le-ați citit în copilărie, se recomandă și pentru cei care nu mai sunt puști, dar vor să se relaxeze seara cu aventurile lui Asterix, povestite în probabil cele mai bune și celebre benzi desenate din lume.

Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme, cu ilustrații de Olivier Tallec, în traducerea Laviniei Branişte. O carte minunată recomandată deopotrivă pentru poveste și pentru ilustrații. (4-7 ani)

Preferatele lui Valentin în materie de cărți pentru copii: Suntem într-o carte și Prietenul meu e trist, de Mo Willems. Personajele principale sunt elefantul Gerald și porcușorul Porchiță. Ce e nemaipomenit la cărțile astea este că ”vorbesc” cu cel care le citește. Pe măsură ce lectura avansează, îți dai seama că personajele comunică cu tine și încearcă să te prindă în mrejele paginilor. Iar când s-ar putea să fii trist că ai ajuns la final și cartea s-a terminat, ești invitat să te înveselești și … să o iei de la capăt.

Până la următoarea întâlnire cu recomandările de carte, să aveți lecturi minunate!

 

Valentin Derevlean, coordonatorul librăriilor Librarium Cluj/ Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

 

 

Poemele de luni: Gabriel Chifu
Ce mai citim? luni, 31 martie 2025, 18:16

Poemele de luni: Gabriel Chifu

Relația mea cu timpul nu e liniară și nu e deloc simplă. Iar la întrebarea câți ani simt că am? n-am răspuns totdeauna la fel. La început,...

Poemele de luni: Gabriel Chifu
Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 30 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

Dr. Irvin David Yalom este un psihiatru și psihoterapeut american născut în 1931. Este autorul a numeroase cărți de specialitate din zona de...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Poemele de luni: Ana Blandiana
Ce mai citim? luni, 24 martie 2025, 17:00

Poemele de luni: Ana Blandiana

“Poezia nu trebuie să strălucească, trebuie să lumineze” ne spune poeta și ziarista Ana Blandiana, pseudonimul literar al Otiliei-Valeria...

Poemele de luni: Ana Blandiana
Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 23 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Simona Antonescu este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane din România, cunoscută pentru romanele sale istorice și pentru...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? luni, 17 martie 2025, 17:30

Poemele de luni. Carolina Ilica

Cum ar fi să scrii o carte imprimată în ceramică sau pe lână? Poeta, traducătoarea, eseista, profesoara, ziarista și diplomata Carolina Ilica...

Poemele de luni. Carolina Ilica
Ce mai citim? duminică, 16 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Pierre Michon s-a născut în 28 martie 1945, în regiunea Creuse. A urmat studii de literatură la Universitatea din Clermont-Ferrand și a fost...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? luni, 10 martie 2025, 11:01

Poemele de luni: Aurel Pantea

Poetul născut într-un copil crescut la țară are forța materiei, are simpatii deosebite față de unele materii primordiale, materii grele, e...

Poemele de luni: Aurel Pantea
Ce mai citim? duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Vă invit să abandonați temporar realitatea aceasta și să pășiți în Dasos, o țară în care veți face cunoștință cu mărunți și...

Ce mai citim: Recomandarea editorului