Ziua (mândr)IEI româneşti
S-ar putea califica drept cel mai scurt cuvânt din lume. În fond, are doar două litere. Dar cuprinde întelesuri cât două enciclopedii Larousse, pentru cine are ochi să vadă.
Articol editat de cristina.rusu, 24 iunie 2017, 10:00
IA – căci despre ea vorbim – adună pe o bucată de pânză, zeci de simboluri, sute de înţelesuri şi mii de gânduri ale celor care le-au cusut cu migală, după reguli de puţini ştiute, dar de mulţi admirate. Chiar şi de vedete internaţionale şi de creatori de modă celebri, care uneori, mai „împrumută” inspiraţie pentru propriile colecţii etno. Asta ne face să ne simţim un pic mândri, nu-i aşa?
Dar când împrumută prea mulţi, mândria se transformă în revoltă, iar românii apărători ai tradiţiilor strigă la unison: „give credit!”.
Aşa s-a întâmplat recent, după ce creatoarea de modă Tory Burch a copiat o haină românească de la Muzeul de Artă Metropolitan din New York, fără a indica sursa de inspiraţie. Practic, creaţia şi o haină din Oltenia, expusă la muzeu, semănau 1 la 1, ca două picături de rouă, care stau pe acelaşi spic de grâu din Bărăgan.
Aşa s-a născut campania #GiveCredit, promovată de comunitatea La blouse roumaine, care a avut un imediat impact internaţional. S-a adus din nou, în atenţie, protejarea patrimoniului cultural al fiecărei ţări, într-o lume în care graniţele devin din ce în ce mai fluide. Au fost reacţii în România, dar şi în străinătate.
Astfel, este posibil ca 24 iunie, Ziua Iei, să devină o Zi Mondială pentru protejarea patrimoniului textil.
Rezultatul? Tory Burch a reparat nedreptatea. A menţionat că una dintre temele colecţiei denumită generic „global vibe”, regăsită în broderii, onorează cusăturile manuale tradiţionale româneşti.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.