Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente care trebuie evitate pe timp de caniculă

Pe timp de caniculă, este dificil să alegem alimentele pe care să le consumăm. După ce trece bucuria inițială provocată de sosirea verii, trebuie să ne confruntăm şi cu neplăcerile sezonului cald, cum ar fi căldura şi transpiraţia excesivă, senzaţia de moleşeală, insolaţia, pierderea poftei de mâncare, toxiinfecţiile alimentare.

vara canicula

Articol editat de cristina.rusu, 27 iunie 2017, 11:40

Iată câteva alimente care ne vor ajuta să facem față cu ușurință valului de căldură, dar și alimente care trebuie evitate. Apa este esenţială, pentru a înlocui lichidele pierdute prin transpirație. Iată ce am putea mânca într-o zi de caniculă.

Pepene verde – Pe lângă faptul că este un fruct delicios, conține licopen, care protejează împotriva expunerii la soare. Licopenul este pigmentul care oferă culoarea roșie strălucitoare a fructelor și legumelor. Acest antioxidant puternic se mai găseşte în roşii, papaya, grapefruit roz şi guava.

Salate – Legumele, cum ar fi salata verde, castraveţi, țelină, ridichi conţin 95% apă. Consumate în zilele fierbinți, acestea cresc aportul de apă şi asigură hidratarea necesară. Căpșunile și dovleceii conțin, de asemenea, multă apă.

Deşi suntem tentaţi să consumăm băuturi foarte reci, cu gheaţă, cele calde ne vor ajuta să ne reglăm mai bine temperatura corpului. Transpirația este unul dintre elementele-cheie pentru reglarea temperaturii corpului și menținerea unui echilibru termic.

Ce alimente şi băuturi trebuie evitate în zilele fierbinţi?

Alcoolul – Deşi ideea unui pahar rece de vin sau bere sună minunat, alcoolul poate provoca deshidratare, mai ales în zilele toride. El acţionează ca un diuretic puternic, care ne determină să eliminăm lichidele din corp.

Mango – La fel ca şi alcoolul, acest fruct acţionează ca un diuretic, astfel încât trebuie evitat atunci când mercurul din termometre urcă. De asemenea, ar trebui să ne abţinem în zilele foarte calde de la consumul de mărar, anghinare și sparanghel, din aceleași motive.

Carnea – digestia proteinelor din carne necesită multă energie, creând un proces termic numit „termogeneză“.

Experţii recomandă consumul de alimente cu conţinut scăzut de proteine.

Descompunerea proteinelor necesită între 50 – 100% mai multă energie comparativ cu carbohidrații, asfel încât consumul cărnii grase trebuie evitat.

Consumul de băuturi şi alimente reci crește de fapt temperatura corpului, deoarece organismul compensează răcirea rapidă cauzată de acestea.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate