Dependenții de muncă sunt deprimați în concediu
Specialiştii avertizează că este vorba despre aşa-numita depresie agitată, care nu este foarte familiară oamenilor. Aceasta este mai degrabă anxietate şi nu prezintă simptomele unei depresii majore, caracterizate de apatie, insomnie, tristeţe, furie sau anxietate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iunie 2017, 18:00
În cazul depresiei agitate, persoana respectivă simte impulsul constant de a fi activă şi de a munci, de a avea timpul ocupat. Starea hiper-activă din zilele de muncă normale ascunde anxietatea, care se află în stare latentă în conştiinţa fiecăruia. În momentele în care nu mai există această preocupare, atunci când creierul se poate gândi şi la alte lucruri în afară de muncă, persoanele presdispuse la astfel de stări sunt de-a dreptul șocate de gânduri pe care nu le au în zilele de maximă activitate, devin anxioase și nu știu cum să facă faţă situaţiei, lipsindu-le rutina obișnuită. Aceste persoane pot descoperi chiar simptomele unei depresii inhibate, se pot simţi obosite, demotivate și nu găsesc niciun sens nici măcar în vacanţa în sine.
De asemenea, s-ar putea să existe şi o problemă de identitate – locul de muncă oferă o oarecare identitate, iar în momentele de repaus, persoanele dependente de muncă nu mai joacă rolul de manager, om de afaceri, angajat model. Psihoterapeuţii susţin că pentru o odihnă completă, atât a creierului, cât şi a corpului, sunt necesare trei săptămâni de concediu.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.