Gastronomia medievală din Transilvania, prezentată la Alba Iulia
Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment – Obiceiurile culinare în Transilvania medievală
Articol editat de , 27 iunie 2017, 15:28 / actualizat: 27 iunie 2017, 16:33
Proiectul ce se desfăşoară în perioada 5 iunie – 15 noiembrie 2017, se doreşte a fi o pledoarie pentru cunoaşterea gastronomiei medievale, dar şi pentru promovarea unui mod de viaţă demult apus, un mod de viaţă natural, sănătos şi total diferit de cel actual.
Obiectivul acestuia este acela de a analiza gastronomia medievală din Transilvania secolelor XIII-XVI într-un mod atractiv, utilizând diverse abordări din domeniul istoriei şi al disciplinelor conexe acesteia: arheologie, muzeologie, ceramologie, arheozoologie, arheobotanica, antropologie, etnografie.
Obiceiurile culinare din Transilvania secolelor 13-16 sunt făcute cunoscute publicului din Alba Iulia în această perioadă, de către reprezentanţii Universităţii 1 Decembrie 1918.
Locuitorii oraşului, dar şi vizitatorii, pot afla secretele unui mod de viaţă sănătos, natural şi complet diferit faţă de cel din zilele noastre.
Despre particularităţile gastronomiei medievale transilvănene, lectorul universitar doctor Călin Anghel, de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia:
La modul general gastronomia medievală din Transilvania era o combinație între bucătăria sașilor, a maghiarilor și a românilor cu elemente specifice Europei Centrale și Occidentale medievale.
În această epocă gastronomia nobilimii și mai târziu a patriciatului orășenesc din Transilvania a fost semnificativ influențată de obiceiurile culinare și de cultura Europei Centrale și de Vest. Populațiile Evului Mediu făceau din produsele locale baza alimentației lor zilnice și era constituită din pâine de grâu sau de secară, carne, vin și mazăre. (Călin Anghel)
La începutul lunii septembrie şi mijlocul lunii octombrie 2017, se vor organiza la Sebeş şi Alba Iulia expoziţii temporare interactive cu tema: „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Obiceiuri culinare în Transilvania medievală” pe baza unui concept original şi inovator.
Acest proiect este desfăşurat de Universitatea din Alba Iulia până în luna noiembrie.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.