Danţu’ la ciupercă. Ţâpurituri şi tropoteli în Bixad!
Oşenii din comuna sătmăreană Bixad sunt aşteptaţi joi, 29 iunie, în locul numit Borcut, pentru a participa la revitalizarea unui obicei cu rădăcini străvechi în oşenime: danţu’ la ciupercă.
Articol editat de , 28 iunie 2017, 14:39
Evenimentul este organizat de Asociaţia Socio-Culturală Ţara Oaşului cu sprijinul Primăriei comunei Bixad şi va avea loc după Sfânta Liturghie săvârşită la mănăstirea din localitate, al cărei hram este prăznuit joi, de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel.
Promovarea şi revitalizarea obiceiurilor tradiţionale care există din vechime, dar odată cu trecerea timpului au fost uitate, este unul dintre obiectivele de suflet ale Asociaţiei Socio-Culturale Ţara Oaşului.
Danţu’ la ciupercă este unul dintre aceste obiceiuri străvechi, care în acest an are loc în comuna Bixad. De la faţa locului, prins cu pregătirea evenimentului, preşedintele asociaţiei, Vasile Ciocan, ne oferă detalii:
Până acum, am organizat astfel de evenimente în Turţ, Căleşti Oaş, Certeze şi Negreşti Oaş, acum, fiind sărbătoare – Sfinţii Petru şi Pavel şi Hramul Mănăstirii Bixad – organizăm danţu la ciupercă în Bixad. După sfânta liturghie, ne vom îndrepta cu toţii înspre ciuperca din locul numit Borcut, pentru a dansa şi a ne veseli. (Vasile Ciocan)
Construcţie rustică de formă rotundă, ciuperca era nelipsită pe vremuri din localităţile Ţării Oaşului. Acolo se adunau duminica să danseze, feciorii şi fetele, după slujba de la biserică.
În multe dintre localităţile oşeneşti, obiceiul danţului la ciupercă a fost reluat la iniţiativa Asociaţiei Socio-Culturale Ţara Oaşului:
Ciuperca există din vechime în satele oşeneşti. Este un loc amenajat rustic, unde se adunau feciorii şi fetele, duminica. Până să fie amenajate aceste construcţii, oşenii jucau în şură sau în ocol, curte. În prezent, astfel de construcţii au reapărut în multe sate din Ţara Oaşului. (Vasile Ciocan)
Alături de localnici, la danţu’ de la ciuperca din Bixad sunt aşteptaţi oşenii de pretutindeni, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiilor Maramureşenilor, Codrenilor şi Moţilor.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.