Ce mai citim: Un cal intră într-un bar şi se întâlneşte cu … Isidor
Scriitorul israelian David Grossman a primit premiul Man Booker International pentru romanul său ”Un cal intră într-un bar” apărut și la noi la Editura Polirom într-o traducere din ebraică semnată de Gheorghe Miletineanu.
Articol editat de cristina.rusu, 1 iulie 2017, 06:00 / actualizat: 1 iulie 2017, 10:05
Un subiect neobișnuit și o poveste concentrată, ce se desfășoară în timpul unui spectacol de stand-up comedy într-un bar din Netania.
Două personaje principale, actorul de stand-up Dovală Gi, numele de scenă pentru Dov Grinstein, și prietenul său din copilărie, un judecător ieșit la pensie.
Doi oameni legați de fire nevăzute, care comunică de la distanță, din priviri și care au nevoie de public, de spectatori, pentru a-și relua o legătură suspendată în urmă cu 40 de ani.
O narațiune perfect legată, care nu obosește și te ține captiv până la sfârșit.
Vinovăție, regret, iertare, remușcări, nostalgie, singurătate, frică, toate sentimentele se regăsesc în romanul lui David Grossman, într-un registru atât de larg şi cu atâta precizie încât nu are cum să nu te atingă.
Și peste toate, râsul. Râsul eliberator, râsul vinovat, chicotitul, zâmbetul jenat, râsul care te ajută să-ți sfidezi durerea și să-ți spui ”pot, m-am vindecat, am depășit”.
Nu întâmplător suntem la un stand-up comedy. Râdem, pentru ca apoi să plângem și la sfârșit să ne întoarcem la râs și la ușurarea pe care o simți atunci când te uiți înapoi și simți că ești suficient de puternic și râzi de propria-ți slăbiciune.
Un al treilea personaj, publicul spectator, condus și conturat de David Grossman cu mână de maestru: e nevoie de el, pentru că suntem cu toţii pe rând actori principali, secundari, dar şi terţi dispuşi să judece fără să întrebe şi fără să gândească prea mult.
Cartea se încheie cu un citat din portughezul Fernando Pessoa: ”E destul să exiști ca să fii perfect”. Care te ajută să zâmbeşti printre lacrimi.
David Grossman surprinde cu o lecţie profundă despre mecanismele emoţiei şi, în acelaşi timp, spune o poveste de o frumuseţe ce-ţi dă fiori. (El País)
David Grossman este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea ei ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim și a lucrat la postul de radio Vocea Israelului.
A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi cîteva de reportaje şi interviuri. Puteți citi în limba română alte două romane ale sale, Pînă la capătul pămîntului şi Căderea din timp, ambele apărute la Editura Polirom.
O recomandare din literatura română: în 4 iulie, de la ora 19 ne întâlnim la Cluj la librăria Humanitas cu scriitorul și traducătorul Radu Paraschivescu.
Şi-a lansat recent o nouă carte, intitulată ”Am fost cândva femeie de onoare”. Radu Paraschivescu este născut în 1960 în București și este autorul mai multor volume de povestiri și cataloage de perle, cum ar fi ”Cum gândesc politicienii” sau ”Noi vorbim, nu gândim”. Coordonează la Humanitas seria “Râsul lumii”.
Ajunși la literatura pentru copii, o veste tristă pentru iubitorii ursulețului Paddington. Creatorul său, britanicul Michael Bond a murit la vârsta de 91 de ani.
La Editura Arthur au apărut trei dintre volumele saşe, sunt o excelentă lectură de vacanță pentru copii mai mititei.
Și tot pentru tinerii cititori, apare în librării ”O vară cu Isidor”, scrisă de traducătoarea și scriitoarea Veronica D. Niculescu.
O fetiță de 13 ani din București se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrân locatar de la Zoo Băneasa, după ce vede la televizor știrea despre moartea cimpanzeului, veteranul de pînă atunci al grădinii. Dar ce te faci când reușești să eliberezi o pasăre care nu mai știe să zboare? Fetița aduce condorul acasă, unde îl ascunde o vreme și descoperă lucruri fascinante despre el. Apoi cei doi fug împreună la Sinaia.
O poveste încântătoare care apare la editura Polirom Junior.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.