Puii de dinozauri erau clociţi ca cei de găină
În pofida greutăţii lor de peste 100 de kilograme, Oviraptorosauria, dinozaurii cu pene cu aspect ciudat, îşi cloceau ouăle la o temperatură similară cu aceea a găinilor, potrivit unui studiu.
Articol editat de cristina.rusu, 3 iulie 2017, 15:00
Aparținând grupului teropozilor, ei cântăreau între 50 și 100 de kilograme și puteau ajunge la 1,50 – 2 metri lungime.
Dotaţi cu un cioc puternic ca al papagalilor şi cu capul acoperit de o creastă, oviraptorozaurii aveau aproape tot corpul acoperit cu pene.
Acești strămoși ai păsărilor câștigă acum o nouă caracteristică aviară: îşi incubau ouăle prin transfer de căldură (între 35 și 40 de grade) între corpul lor și pui.
Aceasta este într-adevăr o temperatură foarte ridicată, cu mult peste media temperaturilor ambiante, care dovedeşte că era vorba despre clocire, a declarat pentru AFP Romain Amiot, paleontolog si geochimist la CNRS şi co-autor al studiului publicat în revista „Palaeontology”.
Temperatura de incubare a unui ou de crocodil, animal care îşi îngroapă ouăle, este de aproximativ 30°C, în timp ce aceea a unui ou de găină este de 37,5°C, afirmă un comunicat al CNRS.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa franco-chineză a analizat șapte ouă fosilizate de oviraptorozauri, vechi de 70 de milioane de ani, găsite în sudul Chinei și în interiorul cărora scheletul embrionului fusese conservat. Am stabilit la ce temperatură s-au format aceste oase folosind compoziția izotopică de oxigen”, explică Romain Amiot.
Conform cercetătorilor, aceste rezultate arată, de asemenea, că acești dinozauri erau cu sânge cald și că temperatura lor corporală era cel puțin la fel de mare ca temperatura de incubare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.