Un weekend pentru sănătatea clujenilor
Două evenimente axate pe preveniție și îmbunătățirea stării de sănătate a populației vor avea loc, în acest sfârşit de săptămână, la Cluj.
Articol editat de , 5 iulie 2017, 06:00 / actualizat: 10 iulie 2017, 8:44
„Trei zile de sănătate” și „Maratonul resuscitării” propun activităţi diverse: consultații, ateliere practice, conferințe, dar şi o lecţie de tehnici de prim-ajutor.
Manifestările se vor desfăşura de vineri până duminică, între orele 10-20 în Parcul Central și în zona cazinoului.
Prin campania de sănătate publică „Trei zile de sănătate”, Organizația Tinerilor Medici (OTM) promovează abordarea pluridisciplinară a pacientului, considerând că cele mai bune rezultate se obțin în echipă. Campania se desfășoară în perioada 7-9 iulie, la Casino – Centru de cultură urbană.
În fiecare zi, între orele 10 și 15 vor avea loc consultații pluridisciplinare: neurologie, ortopedie, dermatologie, medicină internă, oftalmologie, stomatologie, kinetoterapie, nutriție, psihologie, consultanță farmacologică.
După-masa, de la 15 la 18, vor avea loc ateliere medicale pentru pacienți, pe teme precum îngrijirea plăgilor, administrarea medicației, exerciții fizice adaptate, educație nutrițională etc., iar seara, de la ora 19, se vor desfășura conferințe pe teme medicale de interes general.
Un element special al campaniei îl constituie atelierul de terapie prin artă „Modelează. Scrie. Joacă-te!”, coordonat de Ioana Tănăsescu (artistă plastică), Alexandra Molovan (actriță) și Andreea Radu (scriitoare). Atelierul va cuprinde trei părți: modelaj, scriere creativă și joc de roluri.
Duminică, 9 iulie, între orele 10 și 18, în Parcul Central, manifestărilor organizate de OTM li se adaugă și „Maratonul resuscitării”,unde medici și paramedici SMURD cu experiență în intervențiile medicale de urgență vor preda, gratuit, tehnici de prim ajutor.
Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră, fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind de 20-25 minute.
Manevrele sunt explicate și demonstrate pe manechine specializate, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, pentru ca la final să poarte o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.
Participanții vor învăța aici tehnici referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, suportul vital de bază al adultului cu masaj cardiac extern, ventilațiile și dezobstrucția căilor aeriene, suportul vital de bază pediatric (al copiilor).
Darian Sacalis/Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.