Animal de companie: „Crazy times” sau când, cum şi de ce sunt pisicile active
Salut și bun găsit la o nouă ediție! Astăzi este o zi specială pentru noi deoarece ediția a fost pregătită de Angela, membru voluntar la noi în ONG.
Articol editat de cristina.rusu, 6 iulie 2017, 10:47
Angela își împarte casa cu o pisică și vrea să vă povestească despre o stare în care sunt convins că ne-am surprins cu toții pisicile.
Staţi relaxaţi, poate citiţi o carte sau va uitaţi la un film. Prietenul vostru toarce fericit lângă voi în ceea ce pare o stare de leneveală şi relaxare totală. Brusc şi dintr-o dată această stare este înlocuită de una total opusă: activare intensă, fugă rapidă spre..nicăieri şi spre orice, escaladare a mobilei şi de ce nu, poate deveniţi chiar voi un obstacol în această cursă de viteză şi agilitate.
Probabil aveţi impresia că a intrat o muscă în casă şi vă chinuiţi să o depistaţi sau pur şi simplu staţi şi vă uitaţi fascinaţi la prietenul vostru blănos care între timp a adormit la loc și s-ar putea să aveţi de strâns o sumă de obiecte care, la fel ca voi au jucat rol de obstacole/pradă.
Cum pot fi explicate aceste episoade de hiperactivitate? Activitatea pisicilor în sălbăticie include vânarea hranei, care le ocupă o mare parte din zi. Ţinând cont de numărul de calorii de care ele au nevoie zilnic, pisicile pot face până la 40 de „excursii de vânătoare”.
Prin comparaţie, pisicile de apartament, duc o viaţă preponderent sedentară, mâncarea fiindu-le accesibilă fără a depune efort.
Acest lucru determină acumularea energiei şi consumarea ei într-un alt mod, în general episoade ca cel descris mai sus.
De asemenea, un lucru interesant pe care probabil nu îl ştiaţi despre prietenul vostru este faptul că este un animal crepuscular. Adică?! Cu alte cuvinte, este activ în zori de zi şi seară. De ce? Pentru că în sălbăticie, hrana lor este activă, de asemenea, în zori de zi sau seara. De aceea, probabil prietenul vostru este activ la ore „inumane” şi nu va lasă să dormiţi.
Cum le putem ajuta? Un animăluţ activ este unul fericit, iar când el e fericit şi noi suntem. Una dintre modalităţile prin care putem ajuta la consumarea energiei excesive este simularea vânătorii.
În funcţie de stilul prietenului vostru puteţi apela la jucării care pot imita mișcările păsărilor sau a altor animăluțe. Și modul în care se mișcă le atrage în joc pe pisici (beţe cu pene în vârf sau clasicele undiţe cu pene pe care le găsiţi în orice supermarket sau pet shop) sau şoricei, mingi etc.
Este important ca jocul să fie interactiv, iar pisica să aibă ocazia să vâneze, prindă şi „să omoare” jucăria. Acest lucru o face sî resimtî satisfacția muncii prin faptul că sunt eliberați așa numiții „hormoni ai fericirii” (endorfine).
Un alt mod de a consuma energia excesivă este de a prelungi timpul de hrănire. Cum puteţi face asta?
Renunţaţi la clasicul bol de bobiţe şi apelaţi la obiecte de îmbogăţire comportamentală (engl. enrichment) precum hrănitoarele care pot fi de doua feluri: simple sau de tip puzzle feeder.
Acestea au rolul de a face mâncarea mai greu accesibilă și de a le încuraja pe pisici să depună mai mult efort – exact ce s-ar întampla și dacă ar vâna.
Astfel, pisica mănâncă mai încet, pe o perioadă mai lungă şi îi este stimulată gândirea.
Aceste hrănitoare pot fi găsite în pet shop uri sau le puteţi crea chiar voi, acasă din materiale precum cutii sau cilindrii de carton din rolele de hârtie igienică, şi poate fi un mod diferit şi interactiv de petrecere a unei după-amieze ploioase.
Atât pentru azi, mulțumim Angela! Până săptămâna viitoare vă dorim animale pline de energie!
Vlad Vancia/Angela
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.