Cardul european de sănătate, foarte util în vacanţe
Cardul european de sănătate devine un document tot mai căutat în perioada vacanţelor.
Articol editat de Andreea Leonid, 8 iulie 2017, 12:15
În caz de boală sau accident în timpul călătoriilor, acesta garantează accesul unei persoane la asistenţa medicală de urgenţă pe o perioadă de cel mult şase luni într-o ţară din Uniunea Europeană, precum şi în Islanda şi Norvegia.
-: Am avut cunoştinţe care şi-au făcut asigurare, dar nu ştiu dacă au avut şi cardul respectiv la ei.
-: Nu-l am, dar cred că e necesar, pentru că dacă ai nevoie să călătoreşti şi în alte ţări din Europa, eşti asigurat.
-: Probabil că e util, dar am înţeles că formalităţile sunt foarte complicate.
Cardul european de sănătate vă asigură accesul la serviciile medicale de urgenţă din Uniunea Europeană în acelaşi condiţii ca unui cetăţean al ţării respective.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Cristina Călinoiu: Cardul european se eliberează de către Casa de Asigurări de Sănătate la care suntem asiguraţi, în baza unei cereri, a adeverinţei de asigurat, respectiv de salariat pentru persoanele angajate şi a unei copii după actul de identitate.
În momentul în care mergem în străinătate şi se întâmplă să avem nevoie de medic, cum procedăm?
Cristina Călinoiu: În principiu, cei care au astfel de probleme medicale se adresează oricărei unităţi sanitare publice şi prezintă acest document.
Cardul este gratuit şi are un termen de valabilitate de şase luni. În momentul în care expiră, se reia procedura pentru obţinerea unui nou card.
RADOR