Ascultă Radio România Cluj Live

De ce se nasc unii cu paharul vieții pe jumătate plin?

Cercetătorii au descoperit că nivelurile moleculei neuropeptidă Y (NPY) din organism sunt direct responsabile dacă paharul vieții este pe jumătate plin sau pe jumătate gol.

De ce se nasc unii cu paharul vieții pe jumătate plin?
Foto: pesimism

Articol editat de cristina.rusu, 10 iulie 2017, 09:16 / actualizat: 10 iulie 2017, 11:48

Persoanele cu un nivel scăzut de NPY sunt mai negative, au dificultăţi de a face față unor situații stresante şi sunt mult mai predispuse la depresie, arată un studiu realizat de Universitatea din Michigan.

Potrivit echipei de cercetători, nivelurile de NPY din creier sunt programate genetic înainte de naştere.

Oamenii de știință cred că această descoperire va ajuta la dezvoltarea metodelor de diagnosticare a pesimiştilor timpurii și va ajuta, astfel, la prevenirea diferitelor boli mintale.

Folosind rezonanţa magnetică, neurologii au scanat activitatea creierului voluntarilor în timp ce aceştia au citit cuvinte neutre, cum ar fi „material”, cuvinte cu conotaţie negativă de tipul „ucigaș” și expresii pozitive – „speranță”.

Persoanele cu NPY scăzut au reacționat la cuvintele negative, cu o puternică activitate în cortexul prefrontal, care procesează emoțiile.

Participanții cu niveluri ridicate ale moleculei au reacționat mult mai puțin. Conducătorul studiului, psihiatrul dr.Brian Mickey, consideră că descoperirea nu reprezintă un motiv de a fi deprimat, crezând că soarta ne-a rezervat o tragere la sorţi dificilă.

Sperăm că rezultatele ne vor ajuta să începem să evaluăm riscul individual de dezvoltare a depresiei şi anxietăţii, a subliniat acesta.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate