Coşmarul şoferilor de pe DN1, porţiunea Turda – Sebeş
DN1, între Turda şi Sebeş, a devenit un calvar pentru participanţii la trafic. În mod normal, cei 80 de kilometri dintre cele două localităţi ar trebui parcurşi în maxim o oră şi jumătate, dar, în perioadele de vârf, e nevoie şi de trei ore pentru a parcurge această distanţă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 iulie 2017, 14:10
Între Turda şi Sebeş, DN1 este în cea mai mare parte un drum cu o singură bandă pe sens, care traversează mai multe oraşe, unde maşinile se deplasează şi cu 10 – 20 de kilometri pe oră.
Primarul Teiuşului, Mirel Hălălai, se plânge că, în ultimii doi ani, numărul maşinilor care tranzitează localitatea blochează uneori principala stradă a oraşului.
Oraşul Teiuş este tranzitat zilnic de zeci de mii de maşini. Cam de doi ani de zile constatăm, hai să nu spunem o dublare, dar cel puţin o creştere substanţială a acestui trafic, lucru dovedit prin statisticile pe care le fac, în mod constant, cei de la Drumurile Naţionale. Teiuşul rămâne un punct de strangulare a traficului. Deocamdată, aşteptăm cu toţii terminarea noii autostrăzi, Sebeş – Turda, care, fără doar şi poate, va decongestiona şi Teiuşul. (Mirel Hălălai)
Soluţia pentru decongestionarea traficului din această zonă este deschiderea Autostrăzii Turda – Sebeş, care se construieşte din fonduri europene. Finalizarea tronsoanelor 3 şi 4, aflate între Autostrada Transilvania şi Aiud, ar rezolva şi problema blocajelor de trafic din Teiuş. Cele două porţiuni de autostradă sunt realizate în proporţie de peste 85 la sută, iar deschiderea lor era preconizată pentru luna septembrie a acestui an.
Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Cluj, Eugen Cecan, spune însă că aici au fost necesare mai multe avize de mediu, care au fost obţinute cu întârziere, si, din această cauză, termenul a fost devansat.
Tronsoanele 3 şi 4 din cadrul Autostrăzii Turda – Sebeş sunt într-un stadiu foarte avansat pe ambele loturi. Vor fi finalizate până la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie. Se lucrează la straturile de asfalt pe ambele tronsoane şi mai sunt mici lucrări conexe, în afara părţii carosabile. (Eugen Cecan)
În situaţia Teiuşului se află inclusiv municipiul Alba Iulia, unde e aglomeraţie la intrările şi ieşirile din oraş, dar şi pe şoseaua de centură. Viceprimarul localităţii, Paul Voicu, spune că e logic să se întâmple acest lucru, în condiţiile în care traseul Turda – Sebeş preia tot traficul venit din Nordul, Vestul şi o parte a centrului ţării.
Există câteva porţiuni de autostradă, dinspre Mureş, dinspre Oradea, dinspre Cluj până la Turda, sigur că toţi preferă varianta asta şi se ajunge la autostrada cealaltă, de unde pot merge ori spre Deva, ori spre Sibiu. Ori, la noi, la Alba Iulia, se gâtuieşte totul de la Turda până la Sebeş, ca într-un tolcer. Când va fi gata partea asta de tronson, sigur că nu se va mai intra prin oraş sau pe centură şi se va fluidiza clar traficul. (Paul Voicu)
Problemele de trafic din Alba Iulia şi mai ales din Lancrăm vor fi rezolvate abia după finalizarea tronsoanelor 1 şi 2 ale Autostrăzii Sebeş – Turda. Lucrările pe cele două loturi sunt realizate în proporţie de 25 – 30 la sută, iar şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Cluj, Eugen Cecan, spune că acestea pot fi deschise cel mai devreme spre mijlocul anului viitor.
Loturile 1 şi 2, dacă le luăm pe rând, lotul 1 are aproximativ realizat 30 la sută, se mai lucrează şi la proiectare, constructorul încă e întârziat pe anumite tronsoane din lot, iar lotul 2 e realizat fizic 40 la sută. Eu zic că, cu certitudine, vor fi finalizate în 2018, în luna iunie. (Eugen Cecan)
Odată finalizată, Autostrada Sebeş – Turda va fi, pentru mult timp de acum încolo, singura variantă rapidă de a ajunge în ţările din Vest, în conditiile in care lucrarile la Autostrada Transilvania vor mai continua multă vreme. Tronsonul Suplacu de Barcău – Mihăieşti, de exemplu, care va permite circulaţia fără întrerupere de la Târgu Mureş până la graniţa cu Ungaria, e preconizat să înceapă abia în 2023, iar finalizarea lui este programată pentru anul 2026.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.