Oaze de răcoare în centrul Clujului
”Seceta a ucis orice boare de vânt, soarele s-a topit și a curs pe pământ.”
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 iulie 2017, 06:00 / actualizat: 12 iulie 2017, 10:06
Am simțit cu toții, la fel ca Labiș, căldura dogoritoare care a cuprins Clujul în aceste zile. În Piața Unirii îi găsesc la lucru pe funcționarii Primăriei, care instalează un cort de refugiu deasupra cișmelei cu apă proaspătă și îmbietoare. Mihail Damian, șeful Serviciului pentru Situații de Urgență a municipalității își laudă marfa, care se dă tuturor, la liber:
Apa Clujului este pe locul întâi sau doi la calitate și municipalitatea a înființat și a dezvoltat rețeaua de cișmele stradale. Pentru orașele mari, e un lucru normal să găsești pe stradă o cișmea de la care să poți bea puțină apă. Municipalitatea Clujului, prin Direcția Socială, asigură, în mod special pentru cei aflați în evidență ca fiind imobilizați în locuințe, vizitarea lor și rezolvarea problemelor care apar în asemenea zile. (Mihail Damian, șeful Serviciului pentru Situații de Urgență a municipiului Cluj-Napoca)
Fiecare cort e o oază de răcoare pentru cei care nu mai știu unde să se ascundă de soarele arzător.
– Eu nu plec de acasă fără o sticlă de apă, o cutie de chibrituri și brișca – așa m-a învățat bunicul. Nu se știe niciodată când îți trebuie la ceva! Treaba asta cu cortul instalat de Primărie e binevenită pe căldură. Se poate bea apă? Altceva mai bun nu se poate bea?
– Binevenite, că urmează încă două luni de vară toridă!
– Băutul apei este cel mai important lucru pe căldurile astea.
– E un pic cam caldă, dar e foarte bună ideea asta!
– Trebuie răcită, niște cuburi de gheață ar fi foarte bune! 🙂
– Vin din State, e diferit sistemul. Avem la fiecare colț de stradă, Urgent, care este ca un centru de prim-ajutor, unde poți să mergi să ceri ajutor dacă te simți rău: intri, te controlează și te-a tratat, gratuit!
– E foarte bun dar trebuie mai multe! Unde-i următorul? E foarte cald în Cluj.
Sunt patru puncte de prim-ajutor în centrul Clujului pentru victimele caniculei. Cam puține, dacă n-ar fi farmaciile care s-au aliniat la acest efort de a atenua efectele căldurii extreme de afară. Carmen Chende conduce o farmacie din zona Fortuna a cartierului Grigorescu:
Suntem pregătiți cu un pahar de apă rece, cu tensiometru pentru vârstnici și nu numai și în caz de prim-ajutor. în funcție de situație. sunăm la 112. Cel mai periculos este acum infarctul miocardic sau preinfarctul. (Carmen Chende)
Persoanele în vârstă sau cardiace ar trebui, totuși, să evite ieșirile în aer liber între orele 10 dimineața și 16 după-amiaza, când soarele atacă, în primul rând, pe cei cu sensibilități de sănătate.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.