Sistemul de pensii, susţinut tot mai greu
Scăderea continuă a numărului de persoane active ar putea face ca sistemul public de pensii să fie greu de susţinut în viitor, atrage atenţia economistul şef al BNR, Valentin Lazea.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 12 iulie 2017, 09:13
El a explicat marți, 11 iulie, care sunt situaţiile în care s-ar putea ajunge şi ce măsuri ar trebui să ia, atât populaţia, cât şi statul.
În momentul de faţă, pensiile consumă circa 8% din PIB, iar raportul dintre pensia medie şi salariul mediu este în jur de 35%. Dacă ne uităm la cum vor evolua lucrurile până în 2060, sunt două scenarii extreme. Fie cheltuiala cu pensia la buget va creşte de la 8% din PIB la 12% din PIB, deci cu 4%, fie raportul pensie medie-salariul mediu va scădea de la 35% la 21%.
În primul caz e dramatic pentru buget în cazul al doilea este dramatic pentru cetăţean. Ce se poate face? La nivelul individului, pentru a obţine o pensie decentă trebuie să te bazezi din ce în ce mai puţin pe pensia de la stat şi din ce în ce mai mult pe economii personale.
Pentru stat, în primul rând abţinerea de la naţionalizarea pilonului II de pensii, în al doilea rând abţinerea de la creşterea raportului dintre pensii şi salarii şi în rest măsuri de natura demografiei. (Valentin Lazea)
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.