Alba Iulia – un oraș cu trecut, pregătit pentru viitor
Studiul Smart Cities Research a fost inițiat anul trecut și a inclus orașul Alba Iulia, alături de Aberdeen și Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) și cartierul Kartal (Turcia).
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iulie 2017, 18:24
Primăria Municipiului Alba Iulia au prezentat joi, 13 iulie 2017, concluziile cercetării “Smart Cities Research„, realizat împreună cu compania Siemens.
Implementarea tehnologiilor prezentate în studiu ar putea genera, cumulat pe o perioadă de 35 de ani, beneficii directe și indirecte de 532 de milioane euro pentru oraș. Pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii analizate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 de milioane euro în conectivitate, transporturi și energie.
La 100 de ani de la nașterea României în Alba Iulia, Cealaltă Capitală marchează kilometrul 0 al viitorului pentru România, așa cum acum 100 de ani, a marcat începutul statului modern România, a spus Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.
Tehnologiile analizate în studiu sunt orientate către îmbunătățirea experienței turistice, a creșterii numărului de vizite și a sumelor cheltuite de turiști pe perioada șederii în Alba-Iulia și includ: o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, beacon-i de geolocație și realitate augmentată și posibilitatea obținerii de bilete online pentru transportul în comun.
Planificarea în timp real a călătoriilor și sistemele de parcare inteligente sunt de asemenea tehnologii cu impact pozitiv asupra mobilității turiștilor și locuitorilor orașului. Potrivit studiului, printr-un sistem de senzori care ar înregistra locurile de parcare disponibile și apoi ar distribui informația utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicație, s-ar reduce ambuteiajele, iar șoferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute în trafic, adică echivalentul a 860.000 euro.
Alba Iulia și-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componentă esențială pentru atingerea acestui scop.
Investiția într-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal, este potrivit studiului, cea mai avantajoasă din perspectiva randamentului pe termen scurt. Cercetarea arată că un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. Această economie este echivalentul cererii de energie a 5.000 de locuitori, anual. În plus, pe termen lung, investițiile în rețele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 mil. euro.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.