Animal de companie: Hrana și pisicile – bucuria vine mâncând
Salut și bine v-am găsit în această zi frumoasă de vară!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iulie 2017, 06:00
Vă propun să reluăm discuția Angelei de săptămâna trecută despre când, cum și de ce sunt pisicile active (click AICI).
Astăzi vă provoc să ne gândim și despre cât de importantă e îmbogățirea comportamentală pentru felinele noastre dragi, atât când sunt active cât și când sunt inactive. Pe scurt, îmbogățirea comportamentală (click AICI) așa cum îi spune și numele, presupune crearea de oportunități pentru ca animalul să aibă o calitate a vieții mai crescută, să aibă posibilitatea să își exprime comportamente naturale, caracteristice speciei.
Totodată, am fost inspirată să scriu acest articol după niște discuții avute zilele trecute, despre concepția oamenilor că pisicile nu au nevoie de prea multe lucruri și sunt niște animale de companie ușor de întreținut. Chiar și cercetările din domeniul antrozoologiei arată această atitudine generală și eronată față de ele. Ei bine, doresc să vă lansez astăzi invitația de a intra în lumea felinelor și de a descoperi împreună că viața pisicilor poate fi bogată și plină de experiențe frumoase alături de noi. Mai precis, astăzi m-am gândit să ne concentrăm pe modul în care le prezentăm mâncarea și apa.
Voi începe cu o întrebare: vi s-a întâmplat vreodată să vă facă cineva un cadou și să ziceți: te-ai gândit mai mult la ce îți place ție, decât la ce îmi place mie când ai luat asta? Poate vă gândiți ce legătură are una cu alta – de multe ori, din dragoste față de pisici, dorim să le oferim condiții similare cu ale noastre iar acest lucru este de apreciat. Însă tot din dragoste față de pisică, vă invit să privim puțin lucrurile prin ochii unei feline, așa cum este lumea potrivit caracteristicilor speciei sale.
Noi ne pregătim mereu masa cu o farfurie, tacâmuri și lângă, un pahar pentru o băutura care să ne potolească setea – cam la fel avem tendința să facem și pentru animalele noastre. Însă, dacă e să ne gândim din perspectiva pisicii, putem să descoperim că acestora nu le face plăcere să mănânce în același loc în care și beau apă, adică să aibă vasul de apă foarte aproape sau chiar lipit de cel de mâncare. Felinele nu sunt mari băutoare de apă în general iar acest lucru le poate afecta rinichii și pot dezvolta probleme cu tractul urinar în special la vârste mai înaintate. Cu atât mai mult atunci, ne putem gândi să le oferim posibilitatea de a își potoli setea într-un mod în care să le facă plăcere și să mutăm vasul mai departe de hrană sau de locurile agitate din casă.
Acum, cred că mulți dintre noi, suficient de norocoși încât să ne împărțim casa cu o pisică, știm și vedem zilnic cât de mult din natura sălbatică, nedomesticită a pisicilor a rămas încă în comportamentul lor. Cu atât mai mult, o altă recomandare ar fi să ne gândim puțin la modul de hrănire al pisicii. Pentru a contribui la sănătatea lor atât fizică, cât și psihică – pe cât posibil, vă recomand să treceți de la metoda noastră, umană, de a hrăni animalul în farfurie sau bol, la o metodă mai interactivă, activă și animată de hrănire a felinei. Până la urmă, doar de câțiva ani s-a inventat mâncarea sub formă de bobițe la pisici, iar șoricelul nu venea să se așeze în farfurie pentru a fi mâncat.
O idee ar fi să achiziționați mingiuțe de la petshop, create special pentru a lăsa bobițe în urma lor, dacă pisica o mișcă. Sau mai simplu, luați o sticlă de plastic, faceți câteva găurele în ea, suficient de mari încât să cadă bobițele de mâncare prin ele atunci când este mișcată sau rostogolită. Astfel, timpul de hrănire se va prelungi și va fi mai satisfăcător pentru animal, având posibilitatea să facă mai multe comportamente naturale pentru ea în tot acest proces. De exemplu, veți observa că pisica va începe să pândească jucăria, va fugi prin casă după ea, va sări pe ea ca și cum ar fi un șoricel – cine știe ce comportamente minunate de felină veți observa! Și mai mult, prin faptul că pisica face mișcare, o poate ajuta să piardă în greutate – o problemă des întâlnită în special după sterilizare.
Acum, nu vă descurajați dacă la început pisica va fi foarte surprinsă de noile schimbări. Avem și câteva lucruri în comun cu ele, uneori schimbările care solicită mai mult efort din partea noastră – chiar dacă ne sunt benefice și sănătoase – ne pot frustra la început. Însă, recomandarea este să fim răbdători și persistenți – atât cu ele, cât și cu noi înșine.
Atât pentru azi, puteți vizualiza mai jos o serie de filmulețe drăguțe cu diferite modalități de hrănire a felinelor noastre dragi!
Vă invităm să ne împărtășiți poveștile voastre cu pisici fie pe site-ul www.radiocluj.ro la rubrica noastră Animal de companie, fie pe facebook! Vă doresc zile frumoase de vară!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.