Compania Kronospan se modernizează, locuitorii din Sebeş se tem pentru sănătatea lor
Localnicii din Sebeş se tem de posibilitatea construirii unei noi instalaţii de formadelhidă în apropierea oraşului.
Articol editat de Camelia Velțan, 13 iulie 2017, 06:00
Peste 100 de persoane au participat marţi seara, 11 iulie, la o dezbatere publică privind emiterea autorizaţiei de mediu pentru divizia chimică a companiei Kronospan.
La întâlnire a participat şi primarul Sebeșului, Dorin Nistor:
Sunt elemente care trebuiesc clarificate inclusiv cele legate de instalații, inclusiv cele legate de proveniența ei și posibilele riscuri la care este expusă populația. Este normal să avem astfel de întrebări, să solicităm o poziție și să încercăm să monitorizăm aceste aspecte în continuare.
Am solicitat să fim informați, să ni se explice exact cum vor fi implementate anumite programe; spre exemplu, compania spune că va avea un program de conformare pentru starea de sănătate a populației pe o perioadă de 9 ani, cu o evaluare din 3 în 3 ani.
Este clar că am cerut explicații și dorim să fim informați de modul în care se va realiza și dorim să obținem aceste informații pentru a le putea face publice. (Dorin Nistor, primar Sebeș)
Solicitarea a fost depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba în ianuarie 2015, an în care mii de localnici au participat la o serie de proteste.
Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Mărioara Popescu:
Atmosfera a fost relativ tensionată, pentru că fiecare își susține punctul de vedere. Ce vreau să vă spun e că APM Alba nu a făcut altceva decât să respecte legea. (Mărioara Popescu, director executiv, APM)
Unii dintre localnici susţin că formaldehida ar fi cancerigenă şi ar provoca iritaţii ale căilor respiratorii.
În replică, reprezentanţii companiei spun că sunt ‘preocupaţi’ de calitatea aerului şi că instalaţia este ‘sigură’ şi ‘respectă cele mai bune tehnici existente în domeniu.
Directorul companiei, Oana Bodea:
Solicităm obținerea unei noi autorizații integrate de mediu pentru a mări capacitatea de producție de la 40 de mii de tone la 60 de mii de tone.
Prin punerea în funcțiune a unei noi instalații de formaldehidă, instalația existentă va fi oprită în momentul în care instalația nouă va ajunge la capacitatea maximă. Există mai multe sisteme de interblocare care asigură siguranța instalației, ea respectă în totalitate cele mai bune tehnici existente acum în domeniu, atât în ceea ce privește producția, tehnologia, cât și în ceea ce privește emisiile, deșeurile…
În același timp, este o instalație care a fost verificată și care a fost expertizată din punct de vedere tehnic de către cei de la ISCIR, în momentul în care a fost montată și în același timp când vom începe pas cu pas probele tehnologice vom face din nou testele cu ISCIR pentru a determina fiecare situație în ceea ce privește instalația.
Toate fabricile care sunt acum în Europa sunt aproape de zonele rezidențiale, am arătat imagini și am demonstrat că așa este în Germania, Anglia, Italia, Spania, Franța. (Oana Bodea, director companie)
La Sebeş funcţionează din 2004 o instalaţie de formaldehidă. În 2008, compania a fost amendată cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat autorităţile de mediu cu privire la un incident soldat cu depăşirea de două ori a valorii maxim admise la indicatorul formaldehidă.
Cezar Firu/Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.