Panouri informative în staţiile de autobuz
Chiar dacă pentru călători nu se scurtează durata de aşteptare a autobuzelor sau troleibuzelor, oamenii vor şti, cel puţin, cât mai au de aşteptat până la sosirea mijlocului de transport dorit.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 iulie 2017, 12:30 / actualizat: 14 iulie 2017, 16:51
Mai multe staţii din Cluj-Napoca vor fi dotate cu sisteme de informare, care le oferă călătorilor informaţii despre liniile aflate în trafic, dar şi despre momentul când vor sosi ele în staţie. Reprezentantul Primăriei, Iulia Perşa, spune că astfel de panouri există şi acum în câteva staţii, dar sistemul va fi extins extins în mai multe zone ale oraşului:
Până la începutul anului şcolar, Primăria va moderniza douăzeci de staţii cu panouri informative pentru călători. Pe această cale urmărim să oferim cetăţenilor care folosesc transportul în comun informaţii utile, în timp real, care privesc programul autobuzelor şi troleibuzelor. (Iulia Perşa)
Montarea panourilor care oferă informaţii despre timpul pe care îl mai au de aşteptat până le vine autobuzul îi mulţumeşte, în general, pe clujeni. Unii călători se plâng însă, că timpii de aşteptare anunţaţi prin acest sistem nu sunt chiar exacţi:
– Îs utile, da. Utile, numa’ să respecte programul. Una scrie şi alta se întâmplă.
– Sunt utile, mai ales în perioada aceasta călduroasă. Dacă vedem că mai avem, să zicem, zece minute până vine următorul autobuz, putem găsi un loc răcoros, sau chiar o terasă, unde să ne adăpostim.
– Bună ideea. Te uiţi şi, dacă ne grăbim undeva, luăm un taxi, în caz că autobuzul întârzie mai mult de cinci minute.
Până la mijlocul lunii septembrie, panouri de informare cu timpii de aşteptare până la sosirea mijloacelor de transport în comun vor fi montate în cele mai importante douăzeci de puncte din oraş. Printre acestea se află staţiile Opera, Piaţa Mărăşti, Spitalul de copii, Biserica Sfântu Petru, Observatorului, Piaţa Cipariu şi Brâncoveanu.
Directorul Companiei de Transport Public, Liviu Neag, spune că funcţionarea sistemului a devenit posibilă odată cu montarea de aparate GPS pe toate mijloacele de transport în comun din municipiu.
Toată flota de transport, autobuze, tramvaie, troleibuze, e echipată cu sistem GPS. Asta ne permite să monitorizăm maşinile, în tot ceea ce înseamnă mişcarea lor în trafic. Şi, pentru ca totul să aibă o finalitate şi pentru publicul călător, am elaborat un soft prin intermediul căruia informăm călătorii în timp real despre sosirea mijloacelor de transport în staţii. Practic, facem tot ceea ce este normal pentru ca publicul călător să aleagă în timp util mijlocul de transport necesar pentru deplasare. (directorul CTP, Liviu Neag)
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.