Plantele de apartament, pericol pentru sănătate?
Frumoasele plante de apartament pot pune în pericol sănătatea omului. De exemplu, planta Adenium Obesum sau Trandafirul deşertului, cum i se mai spune, este o plantă suculentă destul de frumoasă şi interesantă, în mod deosebit cea obţinută din seminţele de caudex şi care face parte din Familia Apocynaceae.
Articol editat de cristina.rusu, 15 iulie 2017, 12:00 / actualizat: 15 iulie 2017, 13:47
Planta provine din estul Africii şi sudul Arabiei. Curios este faptul că otrava se află în absolut toată planta. Sucul toxic dacă pătrunde pe o porţiune a pielii poate provoca serioase intoxicaţii, chiar şi la o simplă atingere a plantei.
O altă plantă destul de cunoscută Rododendronul sau Azaleele de grădină este considerată o plantă ornamentală.
Frunzele acestei plante sunt toxice şi la fel este şi polenul de pe flori sau mierea provenită din nectarul florilor. Ingerarea acestei plante poate provoca senzaţii de arsură în cavitatea bucală, salivare excesivă, vărsături, diaree şi senzaţii de furnicături ale pielii.
Acestea pot fi urmate de dureri de cap, slăbirea musculaturii şi pierderea treptată a vederii. De asemenea, după atingerea ei poţi prezenta convulsii şi bătăi neregulate ale inimii, urmate în cazuri grave de comă. În cazul în care persoana intoxicată nu ajunge la timp la medic, poate muri.
Tratamentul constă în administrarea de medicamente pentru reglarea ritmului cardiac.
Browallia este o altă plantă perenă, care are o formă foarte ramificată şi care poate atinge maximum 30-40 cm înalțime, fiind şi ea toxică. Otrava se află în toate porţiunile plantei, iar la atingere poate provoca somnolenţă şi vărsături.
Gloriosa superbă sau crinul căţărător este o plantă erbacee sau semilemnoasă, cu rădăcini tuberoase, originară din zonele tropicale ale Africii Centrale şi din Asia.
Tulpinile subţiri, destul de ramificate, se lungesc până la 100-150 cm, purtând numeroase frunze alungite, lanceolate, colorate în verde deschis.
În vârful frunzelor sunt prezente mici cârlige cu care planta se agaţă de orice fel de suport. Ingerarea acestei plante poate provoca vărsături şi diaree.
Printre plantele toxice sau iritante care se găsesc în mod frecvent în casele noastre sunt: Poinsettia-Floarea Crăciunului, Dracena, Crizantemele, Narcisele, Ficusul, Muşcatele, Feriga, Oleandrul, diverse specii de Aloe, Lalele şi Crin.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal