Sălăjenii care fac produse cu adevărat tradiționale
Valentin Vălcăuan este printre puținii sălăjeni care obțin produse cu adevărat tradiționale, din cantități mici de fructe, culese manual.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iulie 2017, 06:00
– Sunt producător mic, doresc calitate și am obținut calitate. Nu sunt axat pentru producție mare. (Valentin Vălcăuan)
Reporter: Vorbim aici mai mult de pasiune, de tradiție.
– Da. Fructele sunt deosebit de gustoase și aromate în zonă, datorită pământului, care este extraordinar de benefic și fertil pentru fructe. (Valentin Vălcăuan)
Rep: Ce fel de sortimente obțineți dumneavoastră?
– Prune, piersică, caise, coarne.
Rep: Pălincă de coarne? Am auzit doar de compot de coarne!
– Țuica de coarne este cea mai scumpă țuică din lume! O sticlă de 700 de ml, înregistrată la Academia de alcool de la Viena, costă în jur de 1.500-1.800 de euro. Acolo se fac analize exact cum se fac într-un laborator pentru oameni.
Frații Ghieruțan, din localitatea Fântânele, obțin produse tradiționale locale din lapte de capră. Cei doi explică de ce un produs tradițional nu poate fi produs în cantități mari:
– Păi…sunt deosebite prin faptul că animalele noastre merg pe câmp și mănâncă ce le place de acolo.
Reporter: Se spune că dvs. lăsați animalele să pască pe câmpuri unde cresc și plante medicinale.
– Da, așa este. Relația între producător și client e o relație transparentă, nu e ca și în supermarket unde procesatorul poate să scrie pe etichetă orice iar clientul nu are posibilitatea să verifice lucrul ăsta, pentru că el merge și vede raftul. Aici ne vede pe noi, cei care producem și oricând pot să facă o vizită sau să se intereseze mai îndeaproape despre produsul ăsta. Produsul de producător întotdeauna va fi net superior (dacă producătorii sunt serioși), unui produs de procesator.
Autoritățile spun că sunt tot mai puțini producători interesați să obțină produse tradiționale după ce legislația a fost modificată. Directorul Direcției Agricole Sălaj, Valentin Duca:
Într-adevăr, persoanele, producătorii nu se prea înghesuie la schemele de calitate. Legislația este mai clară și, pe undeva, îi lasă pe adevărații producători de produse de tradiționale să iasă pe piață cu produse cu adevărat naturale. Până acum 2,3 ani, legislația era mai liberă. (Valentin Duca, directorul Direcției Agricole Sălaj)
Produsele tradiționale înregistrate sunt puține și scumpe, tocmai pentru că sunt obținute în cantități reduse, după metode complicate, cu multă muncă și pasiune.
Adi Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.