Ascultă Radio România Cluj Live

Sălăjenii care fac produse cu adevărat tradiționale

Valentin Vălcăuan este printre puținii sălăjeni care obțin produse cu adevărat tradiționale, din cantități mici de fructe, culese manual.

palinca de fructe din salaj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iulie 2017, 06:00

– Sunt producător mic, doresc calitate și am obținut calitate. Nu sunt axat pentru producție mare. (Valentin Vălcăuan)

Reporter: Vorbim aici mai mult de pasiune, de tradiție.

– Da. Fructele sunt deosebit de gustoase și aromate în zonă, datorită pământului, care este extraordinar de benefic și fertil pentru fructe. (Valentin Vălcăuan)

Rep: Ce fel de sortimente obțineți dumneavoastră?

– Prune, piersică, caise, coarne.

Rep: Pălincă de coarne? Am auzit doar de compot de coarne!

– Țuica de coarne este cea mai scumpă țuică din lume! O sticlă de 700 de ml, înregistrată la Academia de alcool de la Viena, costă în jur de 1.500-1.800 de euro. Acolo se fac analize exact cum se fac într-un laborator pentru oameni.

Frații Ghieruțan, din localitatea Fântânele, obțin produse tradiționale locale din lapte de capră. Cei doi explică de ce un produs tradițional nu poate fi produs în cantități mari:

– Păi…sunt deosebite prin faptul că animalele noastre merg pe câmp și mănâncă ce le place de acolo. 

Reporter: Se spune că dvs. lăsați animalele să pască pe câmpuri unde cresc și plante medicinale.

– Da, așa este. Relația între producător și client e o relație transparentă, nu e ca și în supermarket unde procesatorul poate să scrie pe etichetă orice iar clientul nu are posibilitatea să verifice lucrul ăsta, pentru că el merge și vede raftul. Aici ne vede pe noi, cei care producem și oricând pot să facă o vizită sau să se intereseze mai îndeaproape despre produsul ăsta. Produsul de producător întotdeauna va fi net superior (dacă producătorii sunt serioși), unui produs de procesator. 

Autoritățile spun că sunt tot mai puțini producători interesați să obțină produse tradiționale după ce legislația a fost modificată. Directorul Direcției Agricole Sălaj, Valentin Duca:

Într-adevăr, persoanele, producătorii nu se prea înghesuie la schemele de calitate. Legislația este mai clară și, pe undeva, îi lasă pe adevărații producători de produse de tradiționale să iasă pe piață cu produse cu adevărat naturale. Până acum 2,3 ani, legislația era mai liberă. (Valentin Duca, directorul Direcției Agricole Sălaj)

Produsele tradiționale înregistrate sunt puține și scumpe, tocmai pentru că sunt obținute în cantități reduse, după metode complicate, cu multă muncă și pasiune.

 

Adi Lungu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect