Ascultă Radio România Cluj Live

Vaccin pentru viaţă – o campanie Radio România

vaccin pentru viata

vaccin pentru viata

Articol editat de Andrei Cretoiu, 17 iulie 2017, 11:02 / actualizat: 4 august 2017, 11:19

UPDATE, ora 16:00: 

La sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc o întâlnire informală în legătură cu promovarea cât mai eficientă a campaniei de vaccinare a copiilor.

Marți, 18 iulie, la ora 13:00 va fi organizată o videoconferinţă cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne pentru a responsbiliza şi autoritaile locale. Vor fi convocaţi toţi prefecţii şi toţi preşedinţii de consilii judeţene. În această acţiune se va lucra cu mediatori, voluntari şi cu toţi medicii de familie. În fiecare comunitate autorităţile locale vor încerca să convingă familiile să-şi vaccineze copiii. Noutatea acestei campanii constă în implicarea autorităţilor locale. Cine cunoaşte cel mai bine ce se întâmplă într-o comunitate locală? Învăţătorul, preotul şi doctorul. Primăria împreună cu medicul de familie din fiecare comunitate va identifica locul de vaccinare.

O cauza a stagnării sau a scăderii numărului de vaccinări este cea a fricii de medic. Din păcate în comunităţi există familii (nomade) care nu sunt înscrise la medicul de familie. În mediul rural cu precădere, prin intermediul facebook-ului a fost promovat „sistemul antivaccinare”.

În zilele următoare fiecare primărie va realiza cartografia populaţiei nevaccinate. Se va targheta spre cei mai afectaţi. Ministerul este conştient că există zone din ţară unde trebuie să se acţioneze activ cu această campanie de vaccinare. Se vor lua măsuri pentru direcţiile de sănătate publică care nu se vor mişcă eficient în această campanie.

Vaccinul R.O.R. se administrează copiilor cu vârstă cuprinsă între 9 luni şi 9 ani. Practic toţi copiii care împlinesc 9 luni trebuie vaccinaţi. (se va cauta să nu scape nici unul).

În momentul de faţă stocul este de 500.000 doze de vaccin şi nu sunt probleme cu decontarea programelor de vaccinare. Anual în România se nasc cca. 180.000 de copii. Programul de vaccinare este următorul: 9 luni – 12 luni – 1 an. Aşadar, trei vaccinuri pentru fiecare copil din România. Medicii primesc 25 lei pentru fiecare vaccin efectuat.

Campania de informare va consta în mesaje direcţionate către părinţi, iar aceste mesaje vor fi repetate „până la suprasaturaţie”. Pe Radio şi TV vor circulă două spoturi de promovare.

Trebuie să se înţeleagă că vaccinarea reprezintă o problema de sănătate publică, iar sănătatea publică este o problema de siguranţă naţională.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

România se confruntă cu cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii ani.

31 de persoane au murit şi peste 8.000 s-au îmbolnăvit din septembrie, anul trecut, când s-a declanşat epidemia.
Vaccinarea rămâne singura metodă de protejare în faţa rujeolei. Cu toate acestea, rata imunizării a scăzut foarte mult, în principal din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Temerile lor sunt legate de eventualele efecte secundare pe care le-ar putea avea vaccinurile asupra celor mici, pe fundalul lipsei de informaţii în acest sens:

– Dacă vaccinul este de calitate și își asumă cineva răspunderea pentru efectele negative, da. Dacă nu sunt de calitate, nu!

– Cine-l vinde trebuie să aibe și prospectul la el să știm ce efecte negative are.

– Până acum am fost pentru vaccinare, acum sunt undeva la jumătate…mai căutăm informații. Pur și simplu au fost multe suspiciuni, au fost multe mămici care au spus că au avut probleme de la vaccinare. Din păcate, nici medicii nu ne ajută cu foarte multe informații. E și în interesul nostru să ne informăm, categoric, dar și a lor, ca medici, să ne îndrume.

– Sunt pentru vaccinare pentru că mi se pare ceva corect să le fac la timp. Nimic grav.

Situaţia vaccinării a fost discutată şi la ultima şedinţă de guvern, unde premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului de resort, Florian Bodog, să înceapă o campanie publică prin care să-i convingă pe părinţi să-şi imunizeze copiii:

Împreună cu presa din România, cu tot ceea ce înseamnă mijloc de comunicare, să stabiliți un procedeu prin care să înțeleagă toți românii că trebuie să fie vaccinați copii. Nu se poate așa ceva! Înțelec că vaccinurile le avem dar u reușim să ajungem cu ele la destinatar. (Mihai Tudose, premierul României)

De altfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat că urmează să înceapă, săptămâna această, o acţiune publică de informare privind necesitatea vaccinării copiilor.

Ministrul Florian Bodog a reamintit, într-un interviu la Radio România Actualităţi, care sunt cauzele declanşării epidemiei de rujeolă:

În ultimii cinci ani acoperirea vaccinală ROR a scăzut în mod constant, în primul și-n primul rând din cauza lipsei de informare a părinților, din cauza informțiilor eronate care au putut fi culese din mediul online și din alte medii, din cauza campaniilor antivaccinare pe care noile organizații au înțeles să le facă și pe teritoriul României și, hai să recunoaștem, nu în ultimul rând, din cauza faptului că aprovizionarea cu vaccin a întârziat. (Florina Bodog, ministrul Sănătății)

În spiritul misiunii sale publice, Radio România se alătură demersurilor de informare despre beneficiile vaccinării şi începe, astăzi, o campanie în acest sens. De altfel, Radio România a atras atenţia încă de acum doi ani despre pericolele la care sunt expuşi copiii ai căror părinţi refuză vaccinarea, în condiţiile în care, 180 de mii de copii nu sunt imunizaţi împotriva rujeolei, iar alţi 80.000 nu au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei.

La Radio România Actualităţi, Antena Satelor, Radio România Cultural şi Radio România Regional veţi putea afla date despre imunizare şi impactul acesteia asupra sănătăţii.

 

Redacţia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania