Cea mai nouă metodă de a combate alcoolismul
România se află în primele cinci ţări din Europa privind consumul de alcool, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe 2016, iar potrivit specialistilor, acest obicei afectează la fel de puternic, atât la nivel mental cât și fizic individul, fiind una dintre dependențele cel mai greu de tratat.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iulie 2017, 06:00 / actualizat: 21 iulie 2017, 10:02
Consumul moderat pare să fie bun pentru inimă și sistemul circulator și protejează împotriva diabetului de tip 2 și a calculilor biliari. Excesul de alcool este principala cauză a accidentelor de trafic, dăunează inimii și ficatului, poate dăuna copilului nenăscut dacă este consumat în timpul sarcinii, crește șansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violență sau agresivitate în relații. Fața întunecată a alcoolului nu ar trebui să fie o surpriză. Ingredientul activ din băuturile alcoolice, o moleculă simplă numită etanol, poate afecta organismul în moduri diferite. Influențează direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară și ficatul. Etanolul afectează nivelurile lipidelor (colesterol și trigliceride) și insulina din sânge, precum și inflamația și coagularea. De asemenea, modifică starea de spirit, concentrarea și coordonarea, afirmă psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de hipnoză.
Când consumul de alcool conduce la alcoolism?
Alcoolismul este definit ca un model problematic al consumului de alcool, care are ca rezultat două sau mai multe dintre următoarele situații într-o perioadă de 12 luni:
1. Consumi o cantitate mai mare sau pe o perioadă mai lungă de timp decât intenționezi
2. Simți că ai nevoie sau că ar trebui să întrerupi obiceiul de a bea, oricare ar fi cantitatea
3. Petreci mult timp consumând alcool sau recuperându-te după efectele acestuia
4. Te gândești frecvent că ai nevoie sau că îți dorești să bei alcool
5. Nu reușești să-ți îndeplinești corespunzător activitățile la birou sau cele casnice
6. Continui să bei chiar dacă îți afectează relația cu prietenii și familia
7. Prioritizezi consumul de alcool prin renunțarea la activități care înainte îți aduceau bucurie
8. Continui să bei chiar dacă alcoolul te face să te simți anxios, depresiv
9. Dezvolți o toleranță la consumul de alcool mult mai mare decât în trecut
10. Simptome de sevraj – tulburări de somn, neliniște, greață, transpirații
Cum se tratează dependența de alcool?
La ora actuală, cea mai cunoscută metodă pentru depășirea abuzului de alcool este dezalcoolizarea, metodă care se realizează într-un cadru controlat, supravegheat. Dezalcoolizarea poate fi însoțită de consiliere psihologică și administrare de medicamente pe perioada recuperării. Metoda funcționează pentru mulți oameni, însă există niveluri de succes în ceea ce privește tratamentul. Dezalcoolizarea este o metodă imperfectă deoarece rezolvă doar efectele dependenţei, dar nu şi cauza care a provocat consumul de alcool.
Terapia Subliminală – cea mai nouă metodă de a combate alcoolismul
Pe lângă hipnoterapie, una dintre cele mai cunoscute terapii pentru depășirea adicției de alcool este Terapia Subliminală. Această metodă se realizează fără inducție hipnotică, este rapidă și extrem de eficientă deoarece mintea umană are o capacitate remarcabilă de a controla corpul atunci când ne concentrăm.
Terapia Subliminală intervine pentru a corecta și dirija comportamentele neconștientizate, care au o amprentă negativă asupra omului și îi îngreunează viața. Terapia depistează cauza problemei, ne ajută să înțelegem ce a creat-o, pentru că în final aceasta să dispară. Alcoolismul este un rezultat, nu o cauză. Unii beau în exces pentru că sunt nervoşi, deci trebuie să identifice cauza nervozităţii lor, alţii beau pentru că se simt singuri, deci trebuie să descopere şi să rezolve factorul care-i determină să se simtă aşa. Alţii pentru că nu mai au un job, nu mai au un venit, motivele sunt nenumărate. Dacă factorii de stres, care au declanşat prima dată acest obicei, nu au fost descoperiţi şi rezolvați, omul va folosi alcoolul ca răspuns la orice factor de stres. În timp, factorii de stres se vor înmulţi, iar persoanei în cauză îi va fi din ce în ce mai greu să se lase de alcool deoarece aceşti stimuli nocivi îi vor ocupa tot timpul, declară psihologul Angela Nuţu.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.