Cele mai valoroase legende din Podgoria Albei, la un click distanţă
Asociația Ecoturism în Sudul Munților Trascău derulează pe parcursul următoarelor patru luni un proiect de cercetare și punere în valoare a legendelor din subzona Podgoria Albei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iulie 2017, 11:43
Proiectul Podgoria Albei – tărâm de legendă beneficiază de finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și este derulat în parteneriat cu Consiliul județean Alba.
Obiectivul proiectului este familiarizarea copiilor și adolescenților din subzona Podgoria Albei cu acea parte a patrimoniului imaterial care este cea mai accesibilă lor – legendele păstrate în memoria colectivă referitoare la personalități, locuri și credințe ale zonei.
Subzona etnografică Podgoria Albei cuprinde satele viticole de la poalele Munților Trascău, dintre Miraslău şi Alba Iulia, respectiv comunele Ighiu, Galda de Jos, Stremţ, Cricău şi Întregalde. În această zonă au convieţuit românii, maghiarii, saşii şi romii din cele mai vechi timpuri. Prin urmare, un loc aparte în cadrul proiectului îl ocupă și cercetarea legendelor etnicilor maghiari şi romi, care va releva aspecte inedite referitoare la convieţuirea interetnică în zonă.
Proiectul urmăreşte identificarea celor mai valoroase legende din zonă și promovarea lor în rândul publicului tânăr prin intermediul unei cărți bogat ilustrate și a unui website interactiv. Astfel, în curând legendele din Podgoria Albei vor fi la un click distanţă!
La final de proiect, în luna octombrie, vor fi organizate șapte evenimente, în fiecare comună, dar și în Aiud şi Alba Iulia, în cadrul cărora vârstnicii vor povesti copiilor legende iar copiii vor putea adresa întrebări povestitorilor. În cadrul acestor evenimente copiii şi adolescenţii prezenţi vor primi câte un exemplar al cărţii de legende ce va fi editată.
Cei interesaţi pot urmări derularea tuturor etapelor proiectului prin intermediul paginii de Facebook a proiectului, denumită Podgoria Albei – tărâm de legendă. Veți putea afla detalii despre realizarea cercetării etnografice, despre ilustrarea şi editarea cărții de legende, despre lansarea site-ului interactiv, dar și despre derularea celor şapte evenimente de prezentare a rezultatelor proiectului – Meda Firu, coordonatorul proiectului.
Proiectul are o perioadă de implementare de cinci luni, se derulează până în luna noiembrie 2017 şi este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național, prin intermediul apelului de proiecte culturale, sesiunea II/2017, aria tematică Patrimoniu cultural imaterial, cu suma de 35.271 lei.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.