Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel„ debutează cu o serie de evenimente în Țara Lăpușului
Asociația Interculturală de Tradiții, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley organizează cea de-a opta ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în perioada 23 iulie- 20 august 2017.
Articol editat de , 18 iulie 2017, 10:35 / actualizat: 27 iulie 2017, 13:26
Anul acesta, festivalul debutează cu o serie de evenimente în Țara Lăpușului, care se vor desfășura în intervalul 23-30 iulie 2017, ulterior având loc și cele din Țara Maramureșului. Organizatorii mobilizează săteni, administrația locală cât și pe toți cei care doresc să-și dedice timpul liber unor activități menite să promoveze Maramureșul.
Cele patru componente a fiecărei săptămâni:
Școala de Vară “ Moș Pupăză” – o inițiativă pedagogică pentru cei care doresc sa se conștientizeze mai adânc dimensiunile adevărate ale acestei culturi străvechi, încă vie, o comoara universală. Ateliere meșteșugărești organizate în mai multe sate din Țara Maramureșului și Țara Lăpușului, pe diferite specializări: muzică și dans tradițional, cimpoi, fluier, cioplit, olărit, țesut, pictură, cosit si realizare căpițe de fân. Cursanții învață ceva specific de la un meșter din sat pe parcursul a 5 zile. Parteneriat – Școala de Vară “Willie Clancy” Irlanda.
Festivalul satelor – microevenimente. Fiecare primărie din Țara Maramureșului și Țara Lăpușului este invitată să participe cu un micro-eveniment, să deschidă propria ladă culturală de zestre, într-o grădină sau gospodărie, fără microfon, fără scenă: o seară de șezătoare, un atelier, o întâlnire cu bătrânii satului, un concert, unde turiștii întâlnesc sătenii într-o atmosferă relaxată și autentică, toate microevenimentele fiind promovate pe o hartă a festivalului, tipărită în mii de exemplare. În perioada 5 – 12 august 2017 se vor organiza o serie de microevenimente în satele comunităților ucrainiene, pe Valea Ruscovei.
Concerte amplificate – o zi în Țara Lăpușului și o zi în Țara Maramureșului, de evenimente amplificate, cu artiști consacrați. Această componentă are scop de-a crea o punte între tineretul din mediul urban și cel din mediul rural, între oameni cu preocupări diferite, uniți de muzică și timp petrecut într-un cadru natural spectaculos.
Reuniunea de la Săpânța – la final de festival, toate satele participante și toți turiștii și vizitatorii sunt invitați să participe la o zi de sărbătoare a bucuriei, desfășurată la Săpânța, unde activitățile se vor încheia cu o mare horă în jurul Cimitirului Vesel.
Toate evenimentele vor fi integrate într-o amplă campanie de promovare națională, chemând turiștii să exploreze într-un mod autentic Țara Maramureșului și Țara Lăpușului.
Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea și susținerea satelor românești păstrătoare de tradiții, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii.
Mai multe informaţii: drumullung.ro
Radio Sighet