Premieră la Cluj: locuitorii primesc bani pentru proiecte care înfrumuseţează oraşul
Clujenii pot veni cu idei de îmbunătăţire a zonelor publice din municipiu, iar cele mai bune propuneri vor primi finantare de la bugetul local. Începând de luni, 17 iulie şi până în 20 august, persoanele interesate se pot înscrie on-line pe platforma bugetareparticipativa.ro. Aici pot cere asfaltarea unei alei, amenajarea unui spaţiu public, crearea unui loc de joacă pe un anumit teren sau chiar digitalizarea unor servicii ale primariei.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 iulie 2017, 10:05
Propunerile vor fi verificate, iar dacă sunt legale şi se referă la terenuri care aparţin primăriei vor putea fi ulterior votate de clujeni. Voturile vor fi acordate in două etape, in perioada octombrie – noiembrie, iar cele mai apreciate 15 idei vor fi incluse în bugetul anului viitor.
Primarul Emil Boc a precizat că valoarea unui proiect poate fi de maxim 150.000 de euro.
Primăria municipiului Cluj-Napoca este prima administraţie locală din România care implementează proiectul de bugetare participativă on-line. Acest proiect vine în continuarea proiectului de bugetare participativă tradiţional pe care l-am avut până acum, mă refer aici la bugetarea participativă pe care am desfăşurat-o în cartierul Mănăştur şi în continuarea proiectului de bugetare participativă pentru timeret Com-on Cluj. Acum suntem la a treia formă de implicare în viaţa comunităţii, prim proiectul de bugetare participativă on-line. (Emil Boc)
Persoanele care doresc să facă propuneri dar nu ştiu să depună proiecte on line, au posibilitatea să ceară ajutorul unor funcţionari ai primăriei, pe care îi pot găsi zilnic între orele 13 şi 17 în clădirea Cazino din Parcul central.
Potrivit regulamentului stabilit de municipalitate, propunerile venite din partea clujenilor trebuie sa se incadreze intr-unul dintre urmatoarele sase domenii:
1. Alei, trotuare si zone pietonale
2. Mobilitate, accesibilitate si siguranta circulatiei
3. Spatii verzi si locuri de joaca
4. Amenajare spatii publice (mobilier urban, iluminat public etc)
5. Infrastructura educationala si culturala
6. Orasul Digital.
Mihai Miclăuş