De ziua Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, nu avem voie să ne certăm!
Peste 150 de mii de români îşi aniversează în fiecare an, în data de 20 iulie, onomastica!
Articol editat de Carmen Sas, 20 iulie 2017, 11:15 / actualizat: 21 iulie 2017, 10:03
Este praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
El este considerat unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament.
Proorocul Ilie a trăit acum aproape 2.800 de ani, într-o perioadă în care poporul Israel se îndepărta de credinţa într-un singur Dumnezeu şi îmbrăţişa credinţa idolatră. Pentru a-i convinge pe oameni să renunţe la rătăcire, Ilie a vestit că trei ani şi jumătate nu va ploua.
Profeţia s-a împlinit, iar după trei ani şi jumătate, la rugăciunile lui Ilie a plouat.
În Biblie este consemnată şi demonstraţia pe care a făcut-o Ilie că Dumnezeul lui este cel adevărat. Pe Muntele Carmel i-a invitat pe cei 450 de preoţi politeişti să aducă jertfă fără foc.
Focul trebuia să vină din cer, ca un semn al credinţei adevărate. Doar jertfa lui Ilie s-a aprins, spune Cartea a treia a Regilor, pentru că el îl slujea pe unicul Dumnezeu.
Ilie nu şi-a încheiat viaţa ca orice om. A fost ridicat la cer într-un car de foc, după cum relatează Biblia. Pornind de la acest detaliu, Sfântul Ilie este considerat patronul spiritual al aviatorilor.
Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul este şi prilej de omagiere şi aniversare a pionierilor aerului şi a energeticienilor români.
Tradiţii de Sfântul Ilie
- Sfântului Ilie este cunoscută în popor ca Sânilie, iar mărul este pomul sfântului. Astăzi se mănâncă pentru prima oară mere noi care mai întâi trebuie duse la biserică. Se spune că cei care nu păstrează datina, vor culege veşnic mere pe lumea cealaltă, iar când vor încerca să le guste, acestea vor dispărea din faţa lor.
- Se mai spune că dacă nu este respectat cum se cuvine, Sfântul tună şi fulgeră. Iar dacă tună în această zi, alunele vor seca, iar fructele vor face viermi.
- În zori, se culeg ierburi de leac destinate farmecelor, iar cel mai căutat este busuiocul. Totodată, este vremea strângerii mierii din stupi, dar numai de bărbaţi curaţi la suflet şi la trup.
- Sfântul Ilie este ocrotitorul aviatorilor, al energeticienilor, patronul ploilor şi păzitorul stupilor şi recoltelor.
- În această zi nu se lucrează, nu se coace şi nu se foloseşte în nici un fel, focul. De asemenea, dacă vă certaţi în această zi, veţi avea ghinion tot anul.
Redacţia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.