O altă definiție a bătrâneții, la japonezi
Medicii din Japonia, unde populaţia este tot mai îmbătrânită, au propus ca definiţia cetăţenilor seniori să se aplice persoanelor trecute de 75 de ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 iulie 2017, 10:00
Unul din principalii militanţi pentru această idee spune că pragul în mod obişnuit acceptat, de 65 de ani, este „groaznic de depăşit” şi trebuie ridicat pentru a ţine cont de speranţa de viaţă sporită (aproape 85 de ani pentru bărbaţi şi peste 90 pentru femei) şi de atitudinile sociale schimbate faţă de îmbătrânire.
Dr Yasuyoshi Ouchi, fostul preşedinte al Societăţii Geriatrice Japoneze, a spus că propunerea nu vizează să asigure o justificare politică pentru creşterea vârstei de pensionare. De fapt, oamenii trecuţi de 65 de ani ar trebui să dispună de o mai mare flexibilitate pentru a continua să muncească sau a-şi asuma activităţi de voluntariat în cadrul unor grupuri ale comunităţii, dacă doresc acest lucru.
Cei care se simt încă sănătoşi când ajung la 60 sau 65 de ani sunt constrânşi să se pensioneze, iar acest lucru înseamnă că cei care sunt obişnuiţi să-i susţină pe alţii devin cei care ar avea nevoie să fie susţinuţi de alţii, a spus Ouchi în faţa unei audienţe la Centrul presei străine din Japonia.
Conform propunerilor înaintate de o comisie mixtă a Societăţii Gerontologice nipone şi Societăţii de geriatrie nipone, oamenii cu vârsta între 65 şi 74 de ani ar fi clasificaţi ca fiind pre-vârstnici, iar cei trecuţi de 75 de ani ar intra în categoria vârstnicilor. Persoanele care au împlinit 90 de ani ar fi considerate „foarte bătrâne”.
Japonia se confruntă de mult timp cu provocări demografice, proporţia reprezentată de persoanele de peste 65 de ani urmând să crească de la 27%, la 38% în 2065.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.