Premieră în România la Centru Antidrog din Satu Mare
Un program pentru reintegrarea socială a persoanelor private sau neprivate de libertate, dar condamnate ca urmare a săvărşirii unor infracţiuni pe fondul consumului de alcool sau droguri, este derulat în premieră în România de Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare.
Articol editat de , 20 iulie 2017, 14:49
Denumit Safe Choices, programul se desfăşoară până în luna decembrie şi are drept scop determinarea unor schimbări la nivel cognitiv și comportamental, respectiv conştientizarea de către persoanele incluse în grupurile cu care se lucrează, a pericolelor la care se expun în caz de recidivă.
Potrivit evidenţelor Serviciului de Probaţiune Satu Mare, până la sfârşitul anului trecut au fost înregistrate peste 300 de persoane condamnate pentru infracţiuni determinate de consumul de alcool la volan, iar 38 de persoane au fost condamnate pentru infracţiuni comise la regimul drogurilor. Cum se procedează, ne spune Puşa Cîmpean din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog:
Cei care au condamnări neprivative de libertate sunt trimişi de Serviciul de Probaţiune şi realizăm grupuri de lucru alcătuite din câte 15 beneficiari pentru fiecare din cele trei întâlniri prevăzute. Pentru cei cu pedepse privative de libertate ne deplasăm în Penitenciar, unde organităm grupuri de informare şi grupuri de conştientizare. Le vorbim despre efectele consumului de alcool şi droguri, dar şi despre consecinţele acestuia.(Puşa Cîmpean)
Programul Safe Choices se derulează în premieră în România, iar iniţiatorii acestuia mizează pe efectele pe care le va avea asupra beneficiarilor:
Este pentru prima oară când organizăm la nivel naţional, respectiv în Satu Mare, un astfel de program, cu beneficiarii direcţi ai Serviciului de Probaţiune. Nu mai mergem doar pe simple informări, ci ne axăm pe schimbarea comportamentului acestor persoane. (Puşa Cîmpean)
În cadrul Penitenciarului Satu Mare, din cele 427 persoane încarcerate, 60 au condamnări specifice regimului circulației. În privinţa deţinuţilor condamnaţi pentru infracţiuni comise la regimul drogurilor, aceştia reprezintă peste 2% din numărul total al persoanelor încarcerate, dar numărul celor care s-au declarat a fi consumatori este mult mai mare.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.