Dispute politice pe subiectul banilor primiţi de judeţul Cluj de la Guvern
Conducerile Consiliului Judeţean şi Primăriei Cluj-Napoca se plâng că, deşi zona e pe locul cinci la colectarea de taxe şi impozite, la capitolul alocări judeţul e în coada listei.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 iulie 2017, 14:29
Este cea mai importantă sumă de bani care s-a alocat vreodată judeţului Cluj! vine replica liderilor judeţeni ai PSD.
Judeţul Cluj a primit 670.000.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale, bani din care vor fi finanţate 178 de proiecte ale comunităţilor locale.
Primăriile judeţului vor folosi aceşti bani pentru construcţia de şcoli, creşe sau grădiniţe, modernizarea drumurilor judeţene şi comunale, funcţionarea unor dispensare şi amenajarea de reţele de alimentare cu apă şi staţii de epurare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, este nemulţimit de suma primită şi acuză Guvernul că banii au fost împărţiţi pe criterii politice. El arată că judeţul este fruntaş la colectarea de taxe şi impozite, dar codaş când se alocă fondurile. Alin Tişe spune că va cere sprijinul instituţiilor interne şi internaţionale pentru a stopa această discriminare.
Este o bătaie de joc la adresa clujenilor. Practic, PSD-ul ne-a obişnuit cu acest tratament. Pentru PSD există români de două categorii, adică acei români care au votat cu PSD-ul şi acei români care nu au votat cu PSD-ul. Este inadmisibil ca în acest moment Clujul să fie pe locul 5 ca şi contribuţie la bugetul de stat, iar banii care se introc de la Guvern să fie pe locul 31, în sumă egală cu judeţe mult mai mici, care contribuie mult mai puţin decât Clujul la bugetul central. (Alin Tişe)
De partea cealaltă, liderul Grupului PSD din Consiliul Judeţean, Remus Lăpuşan, acuză reprezentanţii PNL de politicianism. El aminteşte că în Cluj se fac cele mai mari investiţii în infrastructură la nivel naţional şi le recomandă libralilor să socotească şi banii primiţi pentru aceste lucrări atunci când vorbesc despre alocările de la Guvern:
Este cea mai importantă sumă de bani care s-a alocat vreodată judeţului Cluj pentru dezvoltare locală! Şi, dacă tot ne comparăm cu alte judeţe, ar trebui să spunem şi că în acest moment în judeţul Cluj sunt cele mai mari lucrări de infrastructură la nivel naţional: Autostrada Transilvania, Autostrada Turda-Sebeş şi Spitalul Regional de Urgenţă. Pentru realizarea acestor investiţii sunt alocate sume pe care unii nu le văd. Clujul beneficiază în Guvernarea PSD de sume foarte importante la nivel de infrastructură, eu sper să fie cât mai repede cheltuite.(Remus Lăpuşan)
Când vine vorba de sumele de bani primite şi de scopul pentru au fost alocate, nici reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca nu sunt prea încântaţi. Pe lângă faptul că municipiul a primit o sumă aproximativ egală cu cea alocată pentru Turda, viceprimarul Dan Tarcea spune că Guvernul a finanţat construcţia de grădiniţe, în loc să asigure bani pentru elaborarea documentaţiilor la centura metropolitană:
Municipiul Cluj-Napoca a primit aproximativ 34.000.000 de lei. Suma este mult prea mică pentru necesităţile municipiului. Guvernul a înţeles să finanţeze grădiniţe şi creşe, este nevoie şi de grădiniţe şi de grese, doar că aceste obiective le puteam face fără ajutorul Guvernului. Centura metropolitană este prioritatea municipiului. Guvernul trebuie să aloce banii doar pentru studiul de fezabilitate, urmând ca banii pentru construcţia efectivă să fie luaţi de la Uniunea Europeană, bani care trebuie cheltuiţi până în anul 2020. (Dan Tarcea)
Primarii PSD ai judeţului sunt în general mulţumiţi de banii primiţi, chiar daca unii dintre ei s-ar fi aşteptat la alocări mai mari. La Baciu, de exemplu, Florin Mureşan spune că în comună există o zonă industrială, care contribuie consistent la bugetul de stat, şi, de aceea, trebuia să primească mai mulţi bani de la Guvern:
Banii primiţi de la Guvern vor fi folosiţi pentru construirea unei grădiniţe şi pentru extinderea reţelei de canalizare în mai multe sate ale comunei. Noi am cerut finanţare pentru şapte proiecte, ni s-au aprobat patru. Sunt oarecum nemulţumit. Localitatea Baciu, prin zona industrială, ar fi putut beneficia de mult mai mult. Din impozite se colectează anual aproximativ 4.400.000 de euro. Faceţi dumneavoastră o comparaţie. Unde putea fi Baciu şi unde suntem. Sigur, în momentul de faţă ne bucurăm şi cu banii pe care i-am primit. Pentru că putem să mişcăm lucrurile într-o direcţie bună. (Florin Mureşan)
Cele 670 de milioane primite de la bugetul de stat pot fi folosite de comunităţile locale pentru proiecte multianuale de investiţii în infrastructură, care să se întindă pe o perioadă de până la trei ani.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.