Secretul boabelor de cacao
Consumul regulat de ciocolată îmbunătăţeşte funcţia cerebrală, datorită componentelor neuroprotectoare pe care le conţine cacaoa, relevă un nou studiu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iulie 2017, 06:00
Substanţele care abundă în antioxidanţi şi se găsesc în boabele de cacao sunt denumite flavonoide. Conform unui nou studiu al cercetătorilor italieni, consumul de cacao bogată în flavonoide are legătură cu îmbunătăţirea memoriei, funcţia cognitivă pe termen scurt şi contracararea declinului cognitiv.
Administrarea de flavonoide din cacao poate avea ca rezultat un efect imediat de optimizare cognitivă, de susţinere a performanţei mai ales în afecţiuni de solicitare cognitivă, precum oboseala şi lipsa de somn, afirmă autorii studiului, Valentina Socci şi Michele Ferrara, de la Uiversitatea L’Aquila, din Italia.
Cercetătorii au realizat o metaanaliză şi au descoperit că flavonoidele miraculoase au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în creier şi intensifică viteza de procesare a imaginilor vizuale. O dietă bogată în ciocolată, pe o perioadă lungă de timp, a dus la îmbunăţăţirea performanţelor cognitive ale adulţilor mai în vârstă. Pentru aceştia, consumul de cacao pe termen lung are un efect pronunţat asupra atenţiei, a fluenţei verbale şi a memoriei. Efectele sunt chiar şi mai puternice la persoanele în vârstă care trec deja printr-un declin cognitiv. Totodată, flavonoidele din cacao îmbunătăţesc şi circulaţia sângelui către inimă, previn formarea cheagurilor de sânge şi luptă împotriva degradării celulare, potrivit Harvard Medical School.
Trebuie amintit şi faptul că ciocolata neagră este o sursă mai bogată în beneficele flavonoide, decât cea cu lapte. Experţii avertizează, însă, şi asupra laturii calorice a abuzului de ciocolată, din cauza conţinutului ridicat de zahăr şi lapte, care, deşi răsfaţă simţurile, nu asigură proprietăţile nutritive pe care cacaoa le are asupra creierului.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.