Stăpânul inelelor 3D. Sau când tehnologia te ajută să-ți transpui imaginația în bijuterii
Lehel Miklos este brașovean și l-am întâlnit la Târguțu Vintage de la festivalul Jazz in the Park. Și nu putea trece neobservat, pentru că inelele lui nu sunt ca toate celelalte. Pentru Lehel un inel nu trebuie să fie circular. Poate fi sub formă de coroană, de elipsă, sau să se strecoare printre degete, ca o părere. Combină argintul cu sticla de Murano. Peste care suflă un strat subțire, ceramic. Asta pentru ca bijuteriile să reziste la șocuri sau zgârieturi. După ce te-ai dumirit cum ar trebui să-ți pui pe deget un asemenea inel, începi să te întrebi cine este cel care le face.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iulie 2017, 06:00
Reporter: Cum ai ajuns bijutier. A fost dorință sau pură întâmplare?
Lehel Miklos: Dorință, dorință și cred că pasiunea vine de la bunicul meu. El se ocupa de reparațiile de ceasuri. Era pasionat de asta și un om foarte răbdător. Cred că de la el a început povestea mea.
Eu mi-am dorit întotdeauna să fac lucruri mici, migăloase, iar bijuteria mi s-a potrivit. Am absolvit o școală specială al Budapesta. Dar oricum, cel mai mult am învățat singur.
Reporter: De 15 ani ești bijutier. Ce feluri de bijuterii ai făcut în toți acești ani?
Lehel Miklos: Tot felul de bijuterii, în funcție de comenzi, dar întotdeauna mi-am dorit să fac lucruri mai altfel, deosebite. Era însă foarte greu să fac manual, să transpun toate ideile pe care le aveam. Așa că tehnologia asta a venit la timp. 3D pe mine m-a ajutat foarte mult pentru că nu mai sunt limite fizice aici. Dacă vii la mine cu un model, cu o poză, pot să-l reproduc. Sau dacă ai o idee pe care mi-o aduci desenată. Pot să reproduc orice 3D pe calculator.
Practic se întâmplă ca la orice proiectare, de mașină, de clădire. După ce am proiectat-o pe calculator trimit fișierul unei imprimante 3D care mi-o imprimă tridimensional. Acea imprimare se face într-o rășină. Se injectează ceară în acea matriță de cauciuc și se multiplică de câte ori vrem noi s-o multiplicăm.
Unii nu sunt de acord cu tehnologia asta și spun că se va pierde munca manuală. Eu nu cred asta. Pentru că degeaba ai tehnologie, dar nu ai idei pe care să le pui în practică. Tehnologia te ajută să-ți realizezi cele mai îndrăznețe proiecte. Munca de bijutier este până la urmă tot aia.
Reporter: La Cluj ai venit cu niște bijuterii care combină argintul cu sticla de Murano. Cum ai ajuns la combinația asta?
Lehel Miklos: Prin multe încercări (râde). Am încercat tot felul de alte pietre, perle, ce n-am încercat! Asta mi s-a părut însă cea mai bună variantă. Și culorile mi se par foarte reușite.
Reporter: Ești pentru prima dată la Cluj. Cum ți se pare?
Lehel Miklos: Foarte fain! Am mai fost aici dar nu cu bijuteriile. Clujul pentru mine este tot timpul la suflet. Deosebită e vibrația orașului, e clar. E mult tineret și e altceva.
Reporter: Ai adus la Cluj doar inele. Ai în proiect și alte feluri de bijuterii? Cercei, pandantive?
Lehel Miklos: Da, lucrez la niște modele, dar am nevoie în general cam de doi ani, poate chiar și mai mult, ca să pregătesc o colecție. Sper ca în toamnă să fie gata. Și să mă întorc cu ea la Cluj.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.