Controlează-ți greutatea în tinerețe, pentru o stare bună la bătrânețe
O creștere în greutate între începutul vârstei adulte şi până pe la 50 de ani – chiar modestă – crește riscul de boli cum ar fi diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială mai târziu în viaţă, afirmă un studiu publicat pe 18 iulie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iulie 2017, 06:00
Autorii lucrării au stabilit că, în comparaţie cu persoanele care se menţin, o creștere în greutate moderată de 2,2 până la 10 kg înainte de vârsta de 55 de ani crește în mod semnificativ riscul de boli cronice, de moarte prematură şi reduce posibilitatea de îmbătrânire într-o stare bună de sănătate.
Chiar și o creștere modestă a greutății poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii, afirmă Frank Hu, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Facultatea de sănătate publică de la Universitatea Harvard. El este autorul principal al studiului publicat marți, în” Journal of American Medical Association. (JAMA).
Studiul nostru este primul de acest gen, care examinează în mod sistematic relația dintre creșterea în greutate, de la începutul vârstei adulte până spre 50 de ani, şi riscurile majore pentru sănătate, mai târziu în viață, a declarat profesorul Hu. Studiul a analizat datele medicale de la 92.837 de participanți, inclusiv femei care au participat la un studiu naţional asupra sănătăţii asistentelor medicale, între 1976 și 2012, precum și bărbați din sectorul medical calificat, monitorizaţi din 1986 până în 2012.
Cercetătorii le-au cerut participanților să-și amintească greutatea lor atunci cand aveau 18 de ani, în cazul femeilor, și 21 de ani, în cazul bărbaților, și să indice greutatea lor la vârsta de 55 de ani. Femeile au câștigat în medie 10 kilograme și bărbaţii 8,6 kilograme pe parcursul acestor trei decenii. Studiul arată că pentru fiecare 5 kilograme în plus, riscul de diabet adult (de tip 2) crește cu 30%, cel al hipertensiunii arteriale creşte cu 14%, cu 8% pentru bolile cardiovasculare şi 6% pentru formele de cancer ce țin de obezitate. În ceea ce privește mortalitatea prematură, riscul a fost cu 5% mai mare chiar și printre subiecții care nu au fumat niciodată. În concluzie, această creștere în greutate, chiar modestă, pe o perioadă de peste 30 de ani, a fost asociată cu o reducere de 17% a şanselor de îmbătrânire în stare bună de sănătate.
Prevenirea creşterii în greutate prin dietă şi un stil de viață sănătos este extrem de importantă, a declarat Yan Zheng, profesor de epidemiologie la Universitatea Fudan din China, care a contribuit la acest studiu.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.