Planuri de acțiune cu comunitățile de romi din Regiunea Centru
Marți, 25 iulie 2017, în partea a doua a zilei, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții ADR Centru și cei ai Partidei Romilor ”Pro-Europa” din Regiunea Centru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iulie 2017, 13:24
Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica posibilități de realizare a unor planuri de acțiune comune pentru comunitățile de romi, o cunoaștere a oportunităților de finanțare a proiectelor care au ca grup țintă romii, precum și colaborare prin proiectul Europe Direct prin care sunt organizate acțiuni de informare a cetățenilor despre inițiativele Uniunii Europene de susținere și dezvoltare ale comunităților Regiunii.
La reuniune, au participat, Simion Crețu, director general ADR Centru, domnul Petru Zelariu, coordonator regional al Asociației si domnul Ilie Dincă, Secretar de stat în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Studiile atestă faptul că romii reprezintă cea mai mare și vulnerabilă minoritate din Uniunea Europeană, fiind marginalizați, discriminați, trăind în condiții socio-economice precare. Apreciem, și datorită acestei realități, initiațiva Asociației Partida romilor ”Pro Europa”, care caută să informeze comunitatea pe care o reprezintă, care sunt oportunitățile de finanțare, posibilitățile de a dezvolta parteneriate noi cu organizații care să susțină integrarea romilor, care să transmită tuturor un mesaj că și ei sunt cetățeni români, cetățeni europeni.
Am realizat în anul 2014 un studiu care a vizat comunitatea romilor din Regiunea Centru, și care reflectă și la noi realitatea europeană. Implicarea romilor în activități sociale active, construirea unor centre complexe de asistență, proiecte pentru tineri, prevenția abandonului, sunt o parte din recomandările rezultate din acest studiu pe care azi le-am abordat cu cei prezenți, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
În Regiunea Centru s-au înregistrat peste 111.000 de romi, pe baza propriilor, declarații la recensământul populației din 2011. Însă studiile relevă, conform unei cifre realiste de estimare, că în regiune există cel puțin 323.000 de romi, procentul cel mai mare fiind înregistrat în județul Mureș, de 8,8%. Deși în regiune s-au realizat în ultimii ani numeroase proiecte de infrastructură pentru îmbunătățirea situației romilor, cu rezultate vizibile, o mare parte dintre romi nu au putut beneficia în întregime de noua infrastructură (apă, curent electric și gaz), datorită faptului că în cea mai mare parte aceștia nu dețin acte de proprietate.
Participanților la eveniment, respectiv președinții organizațiilor județene din Alba, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita și Sibiu, experți de fonduri europene și profesori, le-au fost prezentate mai multe informații despre Strategia de Dezvoltare Regională 2014-2020 și fondurile alocate, oportunităților de finanțare ale unor proiecte pentru romi și identificarea unor oportunități de parteneriat și acțiuni comune.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.