Animal de companie: 5 beneficii ale relației om-animal de companie
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iulie 2017, 11:19
Salut și bine v-am găsit săptămâna aceasta!
M-am gândit să vă invit la o scurtă discuție despre câteva beneficii ale relației noastre cu animalele de companie, prietenii noștri cu care alegem să ne împărțim viața.
1. Responsabilitate și dezvoltare personală
În edițiile anterioare am vorbit deseori despre cât de multe pot învăța copii de la animalele de companie. În baza unei relații mutual benefice, atât pentru copil cât și pentru animal, copilul poate învăța: ce înseamnă să fii empatic, să te gândești și la nevoile celuilalt nu doar la ale sale și chiar să transpună cunoștințele astea în relațiile cu propria specie – oamenii din jur. Vă întreb însă, credeți că asta învață doar copiii? De multe ori și noi ca adulți explorăm și ne îmbogățim viața emoțională cu prietenii noștri blănoși, cu pene sau solzi.
2. Viața socială
Cercetările din domeniul psihologiei arată ceea ce mulți dintre noi cei care avem căței știm – un animal ne poate ajuta să ne îmbogățim și viața socială! O plimbare la spațiul de joacă pentru câini poate aduce un prieten atât în viața patrupedului drag, cât și în viața noastră! Poate, în mod obișnuit nu am fi abordat un străin în parc, însă în acest fel am spart gheața – e clar că avem deja ceva în comun!
3. Mișcare
Și-acum, că tot spuneam de scos câinele la plimbare – din nou, studiile științifice ne arată ce benefice ne sunt cele 20 de minute de mișcare pe zi. Ei bine, cu atât mai plăcut e să avem un prieten care să se bucure din plin de o plimbare cu noi. Potrivit unui sondaj recent din S.U.A., 36% din oamenii cu căței au mărturisit că animalul i-a ajutat la pierderea în greutate. Cine are nevoie de abonament la sală, când poți ieși la o tură de alergat cu un prieten atât de drag?
4. Companie și parteneriat
Vă invit să vă gândiți puțin la momentele de bucurie pe care le împărtășiți cu animăluțele din viața voastră. În special după o zi lungă și obositoare la locul de muncă – momentul acela când deschideți ușa la casă și cineva vă întâmpină cu o bucurie atât de sinceră și autentică în ochi. Să vă mărturisesc, sunt zile în care cel mai bun plan este să-mi petrec după-masa cu animăluțele pe canapea și să citesc în ritm de tors de pisică, cu mâna odihnită pe blănița pufoasă a cățelului.
5. Sănătate fizică și psihică
Și-acum, toate aspectele pe care le-am discutat până acum, și multe altele însumate, duc la al cincelea și ultimul beneficiu pe astăzi – sănătatea noastră fizică și psihică. Acest lucru este valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii. Potrivit cercetărilor științifice din domeniul medical, deținerea unui animal de companie este asociată cu tensiune arterială redusă. De asemenea, copiii care cresc în familii cu animăluțe tind să aibă un sistem imunitar mai puternic, mai puține probleme respiratorii și alergii. În ceea ce privește sănătatea psihică, animalele de companie contribuie la reducerea stresului, a tensiunii și a anxietății din viața noastră. De exemplu, este dovedit științific că torsul pisicilor are efect calmant asupra iubitorilor de feline. Efectele cel mai puternice se resimt atunci când e acompaniat de mângâiatul ritmic și calm al blăniței însă chiar și ascultatul la căști poate contribui la reducerea tensiunii sau a anxietății.
Atât pentru astăzi, sunt convinsă că pe multe le știați deja din propria experiență. Vă doresc zile frumoase!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.