„Eroi sunt încă…”
Prea puţini suntem conştienţi de riscurile la care se expun şoferii de ambulanţă, atunci când gonesc prin intersecţii pentru a salva o viaţă de om.
Articol editat de Carmen Sas, 28 iulie 2017, 11:00
A fost nevoie să urcăm şi pe trotuar, pentru a ajunge la victimele unui accident rutier – ne relatează liderul sindical de la „Ambulanţa” Cluj, Rareş Ghilea. Din păcate-ne spune acelaşi interlocutor, participanţii la trafic nu ne dau prioritate, iar Codul Rutier nu ne protejează.
La un recent accident – continuă el, în care a fost implicată o salvare, s-a dat culpă comună şoferului neatent şi ambulanţierului.
Clujul, care este al doilea oraş din ţară ca număr de intervenţii de urgenţă, după Bucureşti, pune probleme grave şoferilor de salvare. Infrastructura rutieră e depăşită de numărul de maşini, mai ales în orele de vârf iar lipsa unor locuri speciale de parcare pentru această categorie de vehicule, face imposibilă aşteptarea la caz. Peste toate vine şi uzura avansată a maşinilor de intervenţie, care le afectează randamentul.
Din 24 de salvări funcţionale, acum 10-15 ani, au mai rămas apte de lucru, în Cluj, 16, deşi numărul de solicitări la 112 e în continuă creştere.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.