Resursele Terrei, epuizate în 2017. Vom trăi „pe credit” începând din 2 august
Articol editat de Carmen Sas, 2 august 2017, 12:35 / actualizat: 10 august 2017, 18:47
Articol editat de Carmen Sas, 2 august 2017, 12:35 / actualizat: 10 august 2017, 18:47
Omenirea a epuizat miercuri, 2 august 2017, toate resursele pe care planeta le poate reînnoi într-un an, astfel că, până la sfârşitul lui 2017, vom trăi „pe credit”.
Din păcate, acest fenomen se va menţine până pe 31 decembrie, după cum au calculat ONG-ul Global Footprint Network și WWF, potrivit cărora, acest moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an.
Astăzi, miercuri, 2 august, este, pentru Terra, „ziua depășirii” („overshoot day”).
Începând cu acea dată, omenirea va fi consumat toate resursele pe care planeta noastră poate să le reînnoiască într-un an, au anunțat Global Footprint și WWF (World Wide Fund for Nature) într-un comunicat comun.
În calculele sale, Global Footprint a ținut cont în special de amprenta de carbon, resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi agricole, construcții și utilizarea apei.
Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penurii de apă, deșertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pești, despăduriri, dispariția speciilor. Să trăiești pe credit nu se poate face decât provizoriu, pentru că natura nu este un depozit din care putem să ne aprovizionăm la infinit, au subliniat WWF și Global Footprint.
Emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă doar ele singure, 60% din amprenta noastră ecologică mondială, precizează experții celor două organizații. În pofida creșterii economiei mondiale, emisiile de CO2 asociate energiei nu au crescut în 2016, pentru al treilea an consecutiv. De asemenea, acest fapt poate fi explicat parțial prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul electricității.
Comunitatea internațională s-a angajat la Conferința pentru climă de la Paris, în decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, cu scopul de a limita încălzirea climatică.
Ținând cont de cele mai recente date științifice, Global Footprint calculează în fiecare an data la care se produce „ziua depășirii”, de când acest „deficit ecologic” a început să se manifeste la începutul anilor 1970. Organizația citată a anunțat în 2016 că data respectivă urma să fie 8 august, dar apoi și-a revizuit prognoza inițială și a precizat că „ziua depășirii” a fost 3 august 2016.
Redacţia/sursa AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.