Ce mai citim: istoria omenirii, o poveste despre pasiune și jurnalul unui poet
Jurnalul este o specie literară abordată acum în literatura română puțin spre deloc. Și numai pentru acest motiv, jurnalul lui Radu Vancu poate fi calificat drept ”unic”. Sibianul Radu Vancu este eseist, traducător și, mai presus de toate, poet. Tocmai disperarea, pe care a încercat-o în momentul în care credea că muza poeziei l-a abandonat, l-a determinat să caute subterfugii care să-i potolească pofta nestăvilită de scris, ”grafomania”, cum o alintă el. Jurnalul a fost început în joacă, menirea lui era să umple un gol lăsat de lipsa poeziei, apoi s-a transformat în ceva foarte serios. Și extrem de bine scris. Avem în față o carte ce aparține genului epic, dar care, paradoxal, se citește ca un poem liric. Se numește Zodia Cancerului și acoperă perioada 2012-2015. Trei sunt ”cancerele” la care se face referire în titlu: cancerul la colon de care se teme autorul că suferă (din fericire diagnosticul a fost infirmat), cel al lipsei de inspirație și cel politic.
Articol editat de Carmen Sas, 4 august 2017, 09:36 / actualizat: 5 august 2017, 12:43
Cred că jurnalul meu și-a atins sfîrșitul natural, notează Vancu în 15 iunie 2015. L-am început acum trei ani, când nu puteam scrie poezie, sperând să mă ajute să găsesc ieșirea, iar acum am terminat o carte nouă. Și-a făcut deci treaba, ba chiar a făcut mai mult: când credeam că am cancer la colon, micuțele fraze scrise aici m-au anesteziat. M-au ajutat să îmi administrez și cancerul real al scrisului, și pe cel imaginar, al corpului. Ba au ajuns să metabolizeze și cancerul politic – care nu-i de-a binelea real, dar nici imaginar nu vrea să rămână.
Cele aproape 350 de pagini ale jurnalului lui Radu Vancu se citesc pe nerăsuflate. Cu o sinceritate dezarmantă și cu un umor cuceritor, Radu Vancu scrie despre el și Sebastian, fiul lui, despre perioada cât și-a înecat amarul în hectolitri de alcool după sinuciderea tatălui său, despre cărțile pe care le citește și despre alți scriitori, vii sau dispăruți. Figura marelui poet sibian Mircea Ivănescu ”bântuie” jurnalul acesta, care mărturisește despre credința lui Vancu în scris și în literatură. Veți descoperi un scriitor cald și talentat, consistent și erudit fără să fie deloc abscons sau obositor. Ba dimpotrivă, Radu Vancu te cucerește de la prima până la ultima frază și nu prea poți lăsa cartea din mână.
Zodia Cancerului este o lectură captivantă, am admirat stilul curgător al scriiturii și în felul în care Radu Vancu se ia mereu peste picior. În plus m-a îndemnat să caut poemele lui John Berryman (pe care recunosc cu ignoranță că nu le știam) și să îmi fac curaj să citesc Recognitions, romanul de aproape 1.000 de pagini al americanului William Gaddis (pe care l-am tot amânat deși îl am de mai bine de jumătate de an în kindle, primit de la un prieten, și despre care Radu Vancu scrie în termeni laudativi).
O altă apariție editorială recentă căreia merită să îi acordați toată atenția este Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, carte considerată esenţială pentru înţelegerea istoriei şi a lumii moderne, scrisă de israelianul Yuval Noah Harari. A fost publicată la Polirom, în traducerea lui Adrian Șerban. Chiar scurtă nu este, are 384 de pagini, dar vă asigur că nu o să le simțiți lungimea, pentru că se citește ușor. Publicat iniţial în Israel în 2011, volumul Sapiens a fost declarat bestseller New York Times și a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradus în peste patruzeci de limbi. Yuval Noah Harari a obţinut doctoratul în istorie la Universitatea Oxford şi este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. În 2012 a primit Premiul anual Polonsky pentru creativitate şi originalitate în ştiinţe umaniste. Sapiens mi-a plăcut foarte mult, la fel și continuarea: Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului, care de asemenea va fi tradus la editura Polirom.
Ultima recomandare este pentru amatorii de ficțiune: romanul Apple Tree Yard, apărut la editura Vellant. Titlul în românește îl păstrează pe cel original pentru că este denumirea unei alei din Londra. Apple Tree Yard este un thriller provocator scris cu inteligență de britanica Louise Doughty. O carte despre pasiune, adulter și alegerile pe care le facem în viață. Nu se poate să existe vreo femeie în viață care să nu-și fi dat seama măcar o dată, într-un moment de panică, de faptul că se află în locul greșit și momentul greșit, alături de bărbatul greșit. Louise Doughty, mai sigură pe sine cu fiecare roman, își conduce cititorul descurajat într-un teritoriu întunecat. O carte irezistibilă și curajoasă, scrie despre Apple Tree Yard scriitoarea Hilary Mantel. Romanul a fost adaptat pentru ecran și difuzat la începutul lui 2017 pe postul BBC One într-o miniserie de 4 episoade, cu Emily Watson în rolul principal. Filmul nu l-am văzut încă, sunt la jumătate cu lectura cărții, abia aștept să văd cum se termină.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.