Zilele Medievale ale Bălgradului, în weekend, la Alba Iulia
Având la bază o constantă şi strânsă colaborare artistică de-a lungul anilor, compania de teatru Skepsis din Alba Iulia şi grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii din Bucureşti, au organizat prima ediţie a evenimentului – care s-a bucurat de o caldă primire din partea publicului de toate vârstele, atrâgând numeroşi concetăţeni şi turişti.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 august 2017, 06:00
În acest an Grupul Skepsis organizează cea de-a doua ediţie pe baza unui proiect, ce are ca scop promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper pe harta naţională şi europeană a oraşelor-cetăţi care oferă un festival medieval în agenda de evenimente propuse concetăţenilor şi turiştilor.
Sâmbătă, 05 august 2017, va debuta aşadar, cea de-a doua ediţie a festivalului Zilele Medievale ale Bălgradului, găzduind Curtea Comedianţilor, care va prezenta ateliere deschise publicului şi spectacolul La Hanul de la Răscruce – un spectacol original, lucrat pe parcursul acestor zile şi în care prin scene de teatru, dans, poezie, muzică şi duel se vor depăna treptat episoadele şi întâmplările petrecute într-un han medieval, aflat, ca şi Alba Iulia, la răscruce de drumuri, de timpuri, de vieţi.
Curtea Comedianţilor este un atelier de artă medievală, renascentistă şi tradiţională care reuneşte tineri artişti într-un atelier de creaţie în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene. Curtea Comedianţilor aduce la Alba Iulia prin tineri actori membri a mai multor trupe şi companii tinere din ţară. Tinerii lucrează împreună pe parcursul acestei săptămâni în cadrul unor ateliere de formare şi creaţie de teatru, muzică, dansuri, jonglerii şi arta mânuirii armelor medievale. Rezultatul acestor ateliere este spectacolul La Hanul de la Răscruce, care va fi prezentat sâmbătă în cadrul festivalului.
Curtea Comedianţilor poposeşte din nou la Alba Iulia fiind organizată de Societatea Culturală Concret, cu susţinerea Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti şi a Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi a Grupului Skepsis.
Duminică, 06 august 2017, va fi ziua dedicată trupelor şi companiilor invitate care vor susţine o serie de spectacole de teatru pentru cei mici, farse, teatru, jonglerii cu foc şi muzică medievală.
Timp de două zile vă invităm să reînviem prin artă Bălgradul – cetatea noastră medievală! Vom reauzi paşii grei ai cavalerilor pe care-i vom vedea îmbrăcând armuri strălucitoare şi încrucişând spade lungi şi grele în demonstraţii de mânuire a armelor! Va răsuna muzica truverilor şi trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii! Ne vom înveseli cu farse şi spectacole de stradă ale actorilor ambulanţi! Vom asista la jonglerii cu foc şi admira măiestria meşteşugarilor târgoveţi – Viorel Cioflică, coordonator – Asociația Grupul Skepsis Alba Iulia.
Grupuri participante: TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), MEDIEVAL ART (Bucureşti), LUDIC (C.C.S. Iaşi), SIRIUS (Bistriţa), TERRA ULTRASILVANA (Braşov), PETER PANN (Câmpina), SKEPSIS (Alba Iulia).
Programul: ”Zilele Medievale ale Bălgradului”!
Sâmbătă, 5 august 2017
10,00 – Montarea pavilioanelor comedianţilor şi cavalerilor;
11,30 – Ateliere deschise;
12,30 – Probe tehnice;
15,30 – Ateliere deschise
17,00 – Curtea Comedinaţilor – La Hanul de la Răscruce – Spectacol de dansuri, cântece, teatru, jonglerii cu foc, demonstraţii de luptă.
Duminică, 6 august 2017
10,30 – Curtea Comedianţilor pentru copii – ateliere deschise şi demonstrative pentru copii; spectacole scurte pentru copii.
11,30 – Teatru de Păpuşi – Compania Peter Pann, Câmpina
17,00 – Arta mânuirii armelor medievale (grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, Braşov)
18,30 – Farse medievale (Compania de Artă Studio 24, Bucureşti)
19,30 – Aventurile Căpitanului Spaventa (Skepsis, Alba Iulia)
20,30 – Concert muzică medievală (Truverii, Bucureşti)
21,30 – Jonglerii cu foc (Sirius, Bistriţa)
Pentru realizarea activităţilor din cadrul proiectului, Municipalitatea a permis artiştilor accesul la Caponiera situată între Bastionul sf. Carol și Bastionul sf. Elisabeta din cetatea Alba Carolina. Locaţia a fost amenajată în cadrul proiectului transnaţional “Rețea Pilot focusată pe activități temporare ca instrumente de regenerare urbană” – Acronim TUTUR.
Prin amenajarea Caponierei mai sus menționată, Municipalitatea a dorit să faciliteze accesul cetățenilor la activități educative, sportive, culturale, pentru creșterea calității vieții la nivelul orașului, a declarat, Viorel Cioflică, coordonator – Asociația Grupul Skepsis Alba Iulia.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.