Ascultă Radio România Cluj Live

Să ciocnim în cinstea berii!

Orz, drojdie, apă şi hamei. Iubită de unii şi evitată de alţii, berea este, fără îndoială, una dintre cele mai populare băuturi. Din anul 2008, o sărbătorim în cea dintâi zi de vineri a lunii august. Cu această ocazie, am dorit să aflăm opinia oamenilor:

Să ciocnim în cinstea berii!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 august 2017, 06:00

– Câteodată mai degust un pic de bere, deși nu sunt băutoare. În general îmi place berea nefiltrată sau cea neagră dar, dacă nu există la îndemână, pot să beau și bere normală, adică blondă. O consum într-o cantitate mică, o sticlă-două pe lună – de obicei seara, cu prietenii, pe o terasă.

– Îmi place berea, atât cea blondă, cât și cea neagră. De obicei o beau după orele de program, seara sau în weekend, când nu conduc, iar vara, doar când se mai răcorește. Eu chiar mi-am făcut lucrarea de licență pe tema berii. Din păcate, producătorii nu mai respectă procesul tehnologic ce altădată și anume fermentația naturală – un pic e forțată, cu ajutorul enzimelor. Organismul resimte că nu mai e un produs 100% natural, cum era acum douăzeci-treizeci de ani.

– Nu sunt băutoare de bere, dar nu refuz un pahar dacă, de exemplu, mănânc doi mici.

Despre tendinţele actuale în privinţa consumului de bere ne vorbeşte Alexandra, manager de local:

Consumatorii sunt din ce în ce mai pretențioși, berile obișnuite, pe care le găsești în orice bar, devin din ce în ce mai greu consumate – pentru că, la fel de ușor, le găsești și într-un hipermarket, la un preț mult mai bun. Când ies în oraș, oamenii încearcă să consume o bere mai specială. Berile nefiltrate merg foarte bine, precum și cele artizanale. Cu cât apar mărci noi și mai interesante, cu atât sunt mai cerute. Vorbim inclusiv de beri brune, roșcate, blonde, nefiltrate, dar se merge foarte mult pe cea din urmă. În perioada verii crește mult consumul de bere, de câteva ori față de iarnă.

Cu toate că unii tind să o considere un aliment, doctorul Ioan Mureşan ne avertizează că este o băutură, fiindcă are alcool. Tot el precizează că importantă este cantitatea:

Faptul că oamenii beau o bere nu e o problemă, dar dacă beau mai multe, la fiecare se adună un consum de calorii care modifică totalul de calorii din ziua respectivă și care pot duce la îngrășare. În perioada aceasta, de vară și de căldură, bineînțeles că ar fi un nonsens să interzicem consumul de bere, să nu o recomandăm deloc. Noi, medicii, nu suntem de acord cu excesele.

 

Cristina-Elena Talpoș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect