Alimente care nu trebuie consumate la micul dejun
Alimentele potrivite te vor ajuta să ţii în frâu pofta exagerată de mâncare şi să ai energie astfel încât să poţi face faţă tuturor provocărilor de peste zi.
Articol editat de cristina.rusu, 12 august 2017, 06:00
La polul opus, alimentele pe care nu ar trebui să le consumi la prima masă a zilei, considerată drept cea mai importantă, te vor face să te simţi obosită şi lipsită de poftă de viaţă.
Iată ce alimente nu este bine să consumi la micul dejun! Pe unele dintre acestea multe persoane le includ des în meniul de la prima masă a zilei.
Cum să iei un mic dejun sănătos? Evită următoarele alimente!
1. Cafea ori ceai
Cu siguranţă vei rămâne surprinsă de faptul că aceste alimente trebuie tăiate de pe listă la micul dejun, cu atât mai mult dacă sunt o prezenţă des întâlnită pe masă ta.
Probabil că te întrebi deja cum te vei descurca de acum încolo fără o ceaşcă de cafea ori fără o cană de ceai verde. Dar după ce vei afla că aceste lichide nu fac bine sănătăţii tale pe termen lung, dacă sunt băute pe stomacul gol, te vei convinge că regula este una corectă.
În primul rând, cafeina este o substanţă care provoacă dependenţă, iar în al doilea rând, afectează nivelul colesterolului. Şi, din păcate, senzaţia de energie după care tânjesti atât de mult la primele ore ale zilei, te va părăsi mai repede decât te aştepţi.
Totuşi, dacă nu poţi să rezişti fără ceai şi cafea, consumă-le după ce ai mâncat şi nu depăşi doza recomandată zilnic.
2. Sucurile de fructe cu conţinut de zahăr
Cu siguranţă te întrebi de ce nu este micul tău dejun sănătos în acest caz. Doar consumi în fiecare dimineaţă un pahar de suc din fructe.
Ei bine, dacă îl cumperi din comerţ, nu îl prepari singură în casă, mai mult ca sigur are şi zahăr în compoziţie. Acesta va creşte considerabil nivelul de zahăr din sânge şi te va îndemna să consumi mai multă mâncare decât are nevoie organismul tău pe parcursul zilei.
Cel mai bine este să pregăteşti un suc natural din fructe şi legume.
Din combinaţiile pe care le faci nu ar trebui să lipsească ghimbir, castravete ori spanac. În plus, specialiştii vorbesc despre efectele incredibile pe care le are sucul din fructul de papaya. Acesta este bogat în fibre care ajută digestia şi în vitaminele C şi E, considerate aliaţi de bază ai sistemului imunitar.
Dacă ai inflamaţii în regiunea esofagului, evită să consumi sucuri preparate din fructe citrice (portocală, grepfruit, etc).
3. Foietajele
Dacă foietajele se numără printre gustările preferate de la prima masă a zilei, află că aceste produse te împiedică să iei un mic dejun sănătos.
Având în vedere că fac parte din lista preparatelor procesate şi rafinate, cresc nivelul de aciditate din corp, care poate deveni astfel un mediu proprice dezvoltării anumitor afecţiuni grave.
În plus, foietajele cresc nivelul zahărului din sânge, provoacă tensiune arterială şi probleme cardiovasculare.
Înlocuieşte foietajele cu fulgi de ovăz deoarece îţi vor oferi doza de energie de care ai nevoie întreaga zi. În plus, reprezintă o sursă bogată de fibre, ceea ce înseamnă că va stimula tranzitul intestinal favorizând eliminarea toxinelor din organism.
Adaugă o mână de nuci şi de fructe de pădure şi vei obţine un mic dejun sănătos şi gustos.
4. Roşiile
Alte alimente pe care este indicat să le tai din meniul tău la prima masă a zilei sunt roşiile. Desigur, acestea sunt sănătoase şi te pot ajuta să obţii multe preparate culinare gustoase, însă nu reprezintă o variantă tocmai potrivită pentru prima masă a zilei.
Ia acest principiu în calcul în special dacă ai probleme digestive, cum ar fi ulcer.
Consumate pe stomacul gol, roşiile irită stomacul şi pot să provoace gastrită, balonare, reflux gastroesofagian, indigestie, diaree ori constipaţie. Vestea bună este că poţi să reduci din nivelul de aciditate pe care îl au prin gătire.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal