Unde vor ajunge banii din acciza la combustibil?
Premierul Mihai Tudose a declarat, într-un interviu televizat, că prin creşterea accizei la combustibil guvernul vrea să obţină bani pentru investiţii. El susţine că atunci când au renunţat la acciză, autorităţile urmăreau să scadă preţurile, lucru care nu s-a întâmplat:
Articol editat de Camelia Velțan, 12 august 2017, 12:24 / actualizat: 12 august 2017, 17:23
Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm să o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare. Adică, noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc, fiindcă altfel, da, avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulţime de lucruri.
Potrivit datelor Comisiei Europene, la începutul acestui an, România avea printre cele mai mici preţuri la benzină din Uniunea Europeană, după eliminarea supraaccizei la carburanţi. Preţul mediu al unui litru de benzină în ţara noastră era cu puţin peste un euro.
Un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal prevede creşterea accizelor la combustibil în medie cu 23 la sută de la 1 septembrie. Transportatorii spun că această majorare se va transmite automat în tarife şi au anunţat proteste.
Radio România Actualităţi